Francouzská justice začala vyšetřovat aféru kolem Sarkozyho

Paříž - Francouzská justice se začala zabývat obviněním francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho z nelegálního financování předvolební kampaně v roce 2007. Sdělovací prostředky přinesly výpověď bývalé účetní dědičky firmy L'Oreál, podle které dostal Sarkozy pro svou kampaň 150 tisíc eur v hotovosti. V tajnosti je měl převzít tehdejší pokladník Sarkozyho strany a současný ministr práce Éric Woerth. Prezident Sarkozy tvrdí, že jde o nepodloženou pomluvu.

Bývalá účetní miliardářky Liliane Bettencourtové v rozhovoru, který v úterý zveřejnila francouzská média, uvedla, že někdejší pokladník Sarkozyho pravicové strany UMP a současný ministr práce Éric Woerth převzal tajně od zástupce Bettencourtové 150 tisíc eur v hotovosti na financování Sarkozyho kampaně na jaře 2007.

Sarkozy toto obvinění označil za pomluvu, jejímž cílem je pošpinit jeho i Woertha. Ministr práce se vyjádřil stejně a zdůraznil, že demisi podávat nehodlá, navíc se rozhodl podat žalobu pro pomluvu.

Předseda vlády François Fillon pak dnes prohlásil, že se kvůli zmíněným obviněním nenechá přimět k uspěchaným vládním změnám. „Změny (na vládních postech) nejsou naše politická priorita. Nedopustím, aby vládu destabilizovali ti, kdo chtějí někomu dělat kázání,“ řekl.