Německo přijme dva guantánamské vězně

Berlín - Německo přijme dva zadržené z americké základny Guantánamo. Podle ministra vnitra Thomase de Maizièra jde o Syřana a Palestince. Další vězně už Berlín navzdory přání Washingtonu do země pustit nehodlá. Bílý dům chce kontroverzní tábor zavřít, několik desítek tamních trestanců už dřív putovalo do jiných spojeneckých zemí.

„Spojené státy po nás žádaly přijetí tří lidí, kteří byli připraveni k propuštění. Rozhodli jsme se pro dva, kteří téměř jistě nepředstavují hrozbu pro společnost. U třetího jsme si nebyli jistí,“ řekl de Maizière. I když patřilo Německo k velkým kritikům věznice na Guantánamu a vyzývalo k jejímu uzavření, další vězně už přijmout nehodlá. 

Za několik týdnů by tedy do Německa měla dorazit dvojice vězňů, která pochází ze Sýrie a Palestiny. Jeden bude žít v Hamburku a druhý pak ve spolkové zemi Porýní-Falc na západě Německa.   

Věznici na základně Guantánamo zřídily Spojené státy v roce 2002 pro osoby podezřelé z terorismu. Po mezinárodní kritice podmínek v zařízení, v němž byli podezřelí drženi bez řádného procesu, prezident Barack Obama po svém nástupu do funkce před více než rokem oznámil záměr věznici uzavřít.

Bin Ládinův kuchař se přiznal k podpoře teroristů

USA se pokoušejí vězně přemístit do jiných zemí, protože podle amerických zákonů totiž nesmí skončit na americkém území. Několik se jich proto vrátilo do Afghánistánu, další odjeli na Bermudy, do Čadu, Británie, Francie, Irska, Portugalska a dalších států. Tři jsou také na Slovensku. Česko se zatím žádného vězně přijmout nechystá.  

Dnes se jako vůbec první guantánamský vězeň přiznal k podpoře teroristů Súdánec Ibráhím Kúsí, kuchař a řidič Usámy bin Ládina. Američané ho viní, že pomohl bin Ládinovi v Afghánistánu uprchnout před postupujícími jednotkami a poskytoval al-Káidě materiál. Na Guantánamu ho drželi přes 8 let. Hrozí mu až doživotí.   

Kúsí je teprve čtvrtým vězněm na Guantánamu, který byl usvědčen z činů spojených s terorismem. Kontroverzní věznice přitom funguje od ledna 2002 a prošly jí stovky zajatců.