První solární letadlo úspěšně zvládlo svoji misi

Ženeva - Letadlo na solární pohon úspěšně dokončilo svou testovací noční misi. Během pětadvacetihodinového letu ho poháněla výhradně energie ze Slunce. Stroj nazvaný Solar Impulse vystoupal ještě za denního svitu do výšky 8,5 kilometru. Následně začal pilot pozvolna klesat. Většina nočního letu se potom uskutečnila ve výšce 1 500 metrů. Švýcarští vědci si tak v praxi ověřili, že sluneční energie nashromážděná během dne se dá využít i za tmy.

„Pilot André zapnul motory na nejvyšší otáčky tak, aby zůstal v jedné letové hladině. V ní pak musí zůstat až do východu slunce,“ popisuje konstruktér letounu Bertrand Piccard.

Rozhodnutí o nočním letu padlo skoro na poslední chvíli - pozdě večer, když vědci zjistili, že se baterie podařilo dostatečně nabít. Postavit letoun s rozpětím křídel 63 a půl metru a hmotností přes jednu a půl tuny trvalo sedm let.

„Bylo to sedm let návrhů, počítání, simulací. Nakonec jsme postavili letadlo, které vydrží letět na solární pohon celý den a celou noc,“ říká Piccard, který už obletěl svět speciálním balonem. Podobnou cestu by rád podniknul znovu v roce 2013, tentokrát ale s tímto strojem.

Události, komentáře o letadlu Solar Impulse (zdroj: ČT24)