BP se daří hloubit odlehčovací vrty rychleji, než se předpokládalo

Washington - Těžařská společnost BP chce zastavit únik ropy do Mexického zálivu do 27. července, tedy dříve, než byly původní odhady. BP dopravila k poškozené plošině nové, účinnější zařízení na odčerpávání ropy a hloubí také dva odlehčovací vrty. Administrativa prezidenta Obamy chce mezitím u odvolacího soudu prosadit prodloužení moratoria na hloubkové vrty. Moratorium už dřív zamítl federální soud s tím, že je příliš obecné. Ropné společnosti chtějí obnovit těžbu, vláda chce ale předejít dalším haváriím. Současná ropná skvrna už zasáhla všechny americké státy na pobřeží Mexického zálivu.

Britská společnost BP dopravila k poškozenému podmořskému vrtu zařízení, které má umožnit odčerpat téměř dvojnásobek unikající ropy než doposud, nyní se daří odsát z vrtu zhruba 4,5 milionu litrů ropy denně, po instalaci zařízení by to mohlo být až 8,5 milionu litrů. Zařízení by mělo být připojeno do tří dnů. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Sledujte živě kameru ze dna Mexického zálivu: video ZDE

I když by mělo nové zařízení zefektivnit likvidaci ropné katastrofy, nepodaří se tak zcela zastavit její únik. Proto BP hloubí nové vrty, které se napojí na ten poškozený, ten se pak zabetonuje. Společnost zveřejnila alespoň jednu pozitivní zprávu, že se daří hloubení nových vrtů rychleji, než se předpokládalo. 

Na hladině moře pokračují práce na likvidaci ropné skvrny. Lodě pobřežní stráže sbírají surovinu z hladiny nebo zapalují části skvrny a letadla rozprašují na ropu dispergátory, které pomáhají jejímu rychlejšímu rozpuštění.

V Mexickém zálivu tiká 27 tisíc ropných bomb

V Mexickém zálivu je 27 tisíc opuštěných vrtů, ze ktrerých může kdykoliv začít unikat ropa. „Jsou ucpané betonem, jenže některé jsou staré přes 60 let a nikdo neví, jak kvalitní jejich zabezpečení je,“ obává se inženýr Iraj Ershagi z Kalifornské univerzity. Zabezpečení vrtů liší i podle toho, jaký má vrt označení. Ucpávky „dočasně opuštěných“ nepodléhají tak přísným předpisům jako u „trvale opuštěných“. Jenže některé vrty jsou dočasně opuštěné už 50 let.