Turecký ústavní soud částečně zrušil reformu ústavy

Ankara - Turecký ústavní soud vyhověl opozici a zrušil klíčové body vládou podporované změny ústavy. Část věnovaná jmenování členů ústavního soudu a nejvyšší soudní rady totiž podle opozice porušuje principy nezávislosti justice. O ostatních článcích rozhodnou Turci 12. září v referendu.

Jde o neúspěch vládní strany, která v květnu reformu předložila k hlasování v parlamentu, jenž ji také schválil. Ne však dvoutřetinovou většinou, která by umožnila její přijetí i bez referenda. Referendum o těch změnách, které dnes soud nezrušil, se bude konat 12. září. 

O zrušení návrhu na ústavní reformu požádala v květnu hlavní strana turecké opozice, Lidová republikánská strana (CHP), podle ní totiž reforma porušuje principy oddělení pravomocí a nezávislosti justice.   

Vláda se ale brání, že cílem dodatků k ústavě bylo omezit pravomoc soudní hierarchie a armády. Právě ta se ale považuje za garanta sekulárního systému a za hráz proti sílícímu islamismu. 

Ty části reformy ústavy, které soud dnes nezrušil, omezují jurisdikci vojenských soudů a opravňují v některých případech civilní soudy, aby v době míru soudily vojáky za pokus o státní převrat a zločiny zaměřené proti národní bezpečnosti.   

Po dnešním oznámení soudu, že některé články navrhované reformy ruší, vystoupil představitel vládní strany AKP Suat Kilic s prohlášením, že jeho strana vylučuje uspořádání předčasných voleb. Reagoval tak na spekulace sdělovacích prostředků, podle kterých by právě předčasné volby mohly vyřešit neshody, jež se rozhořely mezi proislámskou AKP a sekularizovaným soudním systémem a jež zvýšily politické napětí v zemi.