Íránka nebude ukamenována za cizoložství

Teherán - Írán pod mezinárodním tlakem ustoupil od svého záměru nechat ukamenovat třiačtyřicetiletou Íránku za cizoložství. Podle agentur to oznámilo íránské velvyslanectví v Londýně. Není ale jasné, zda byl Sakíneh Mohammadí Aštiáníové trest smrti zrušen, nebo ne. Podle jejího právníka stále zůstává ve vězení.

V květnu 2006 uznal soud Aštiáníovou vinnou z „nezákonného vztahu“ se dvěma muži, ke kterému došlo po smrti jejího manžela. Dostala za to 99 ran bičem. Při soudním procesu s mužem obviněným z vraždy manžela Aštiáníové byl delikt jejího cizoložství znovu přezkoumán s tím, že k němu mělo údajně dojít ještě před manželovou smrtí. Aštiáníová se k cizoložství nakonec přiznala - podle svých slov byla k přiznání viny donucena bitím – a dostala trest smrti ukamenováním.

Britský ministr zahraničí William Hague:

„Ukamenování je středověkým způsobem popravy, který v moderním světě nemá místo. Vyzývám Írán, aby od této popravy upustil a přehodnotil případ této ženy.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Na podporu Aštiáníové se konaly protesty před íránskými ambasádami v několika zemích. Íránské úřady se dočkaly kritiky i z oficiálních míst. „Jsme hluboce znepokojeni plánovanou popravou Sakíneh Mohammadí Aštiáníové. Ukamenování je barbarský akt mučení,“ přidal se k obraně Íránky i mluvčí ministerstva zahraničí USA Mark Toner.

Podle íránské interpretace islámského práva je předmanželský sex trestán stovkou ran bičem. Sex mimo manželský svazek se trestá smrtí ukamenováním. Během první poloviny roku bylo podle Amnesty International v Íránu popraveno 126 lidí.

Vydáno pod