Italská média umlkla, novináři stávkují proti „náhubkům“

Řím - Itálie zůstala pro dnešek nedotčená aktuálními informacemi, nevycházejí noviny, rozhlas i televize mlčí. Novináři totiž stávkují proti návrhu zákona omezujícího používání odposlechů a jejich uveřejňování v médiích ještě před soudním jednáním. Podle Národní federace tisku, který ke „dni ticha“ vyzval, jde o symbolické gesto, které má ukázat mlčící média, jaká „náhubkový“ zákon předložený vládou premiéra Silvia Berlusconiho nastolí.

Od rána panuje ticho v tiskových agenturách a neaktualizují se internetové stránky deníků. Televize vysílají jen předtočené pořady. Novinové stánky přesto nabízejí alespoň deník Il Giornale, ten totiž patří Berlusconiho rodině. Jeho ředitel Vittorio Feltri k tomu vysvětlil, že ani on není s návrhem zákona spokojen, je ale chyba zbavovat se jediného způsobu, jakým se novináři mohou obracet na čtenáře.

Návrh zákona, který 10. června schválil senát a který ještě musí odhlasovat poslanecká sněmovna, stanoví až dva měsíce vězení a pokutu až 464 700 eur (přes 12 milionů Kč) pro vydavatele novin a provozovatele audiovizuálních médií šířících odposlechy nebo jejich audio a videonahrávky po dobu soudního vyšetřování.

Italští novináři stávkují (zdroj: ČT24)

Berlusconi obhajuje zákon nutností respektovat soukromý život a právo na obhajobu, avšak levicová opozice a většina velkých médií v tom spatřuje pokus umlčet tisk a bránit šíření informací, jež jsou pro šéfa vlády nepříjemné.

  • Italská federace tisku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178713.jpg
  • Italská televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178712.jpg