Jeden z nejkrvavějších atentátů v Pákistánu si už vyžádal 102 obětí

Islámábád - Počet obětí pátečního dvojího bombového atentátu na severozápadě Pákistánu vzrostl již na 102, dalších 115 osob bylo zraněno. Je to letos nejkrvavější teroristický útok v této zemi. Velkou část obětí tvoří uprchlíci, kteří před místním úřadem čekali na humanitární pomoc, mezi nimi i ženy a děti. Šlo o zdvojený bombový útok. První atentátník odpálil nejprve menší množství výbušnin. Následoval druhý, mnohem mohutnější výbuch, který způsobil značné hmotné škody v okolí a vyžádal si většinu z bilance obětí.

Hlavní nálož explodovala v davu před sídlem jednoho z místních zastupitelů, kam se dostavili kmenoví stařešinové, kteří zřejmě byli terčem atentátu. Někteří z nich ve svých komunách založili milice pro boj proti Tálibánu. Žádný z vysoce postavených úředníků ani kmenových náčelníků ale nebyl při incidentu zraněn.

Většina obětí si nedaleko místa exploze přebírala balíčky s pomocí. Podle místních obyvatel je mezi mrtvými i pět dětí ve věku od pěti do deseti let a několik žen. Velký výbuch poškodil několik automobilů a 70 až 80 drobných obchodů v okolí. Zasáhl také nedalekou věznici, z níž uteklo 28 vězňů, kteří si odpykávali tresty za lehčí zločiny.

Počtem obětí, který ještě nemusí být definitivní, se páteční teroristický útok stal nejvražednějším v Pákistánu za letošní rok. Překonal novoroční bombový útok na volejbalové utkání v kmenové oblasti Badžaur nedaleko hranice s Afghánistánem, který si podle oficiálních údajů vyžádal 96 obětí.

Vydáno pod