Běh s býky ve španělské Pamploně: Tři lidé hospitalizováni

Pamplona (Španělsko) - Tři lidé byli hospitalizováni se zraněními, která utrpěli při dnešním běhu s býky na severu Španělska v Pamploně. Akce je tradiční součástí oslav svátku svatého Fermína. Podle mluvčího Červeného kříže mobilní jednotky ošetřily několik lidí přímo na trase běhu dlouhého 850 metrů, který vede uličkami historického centra navarrské metropole a končí v aréně. Jeden z hospitalizovaných utrpěl zranění na hlavě, další ve tváři a třetí má poraněná záda. Každý rok na svatofermínský víkend zaplavují Pamplonu návštěvníci z celého Španělska, i když oslavy trvají devět dní a v jejich rámci osm dní běhají ulicemi města býci. Přitahuje i turisty ze zahraničí, především z anglosaských zemí.

Oslavy svatého Fermína začaly v úterý a skončí příští týden ve středu. Dnešní, čtvrtý běh trval téměř tři minuty a nebezpečná situace při něm vznikla zejména ve chvíli, kdy se od zadní části stáda oddělilo šest býků.

Pamplona pořádá festival svatého Fermína už od roku 1591, ale celosvětové proslulosti se mu dostalo až v roce 1926 díky románu Ernesta Hemingwaye Fiesta.

Takzvané encierro se běží vždy ráno uličkami historického centra navarrské metropole. Běžci se snaží dostat co nejblíže před býky. Hrozí jim při tom poranění, pád či pošlapání. Od roku 1911, kdy se vedou záznamy, stály běhy před býky život již 15 lidí. Naposledy si život vyžádaly v loňském roce.