Fidel Castro poprvé za čtyři roky vyšel na veřejnost

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro se tento týden ukázal na veřejnosti. Podle všeho poprvé od onemocnění před čtyřmi roky. Zprávu v sobotu přinesl kubánský provládní webový deník, podle nějž třiaosmdesátiletý vůdce ve středu navštívil vědecké zařízení v Havaně. Castro, oblečený do sportovní bílé mikiny, se na fotografiích pořízených mobilním telefonem usmívá a hovoří s lidmi, kteří se kolem něj shromáždili při odchodu z kubánského centra vědeckého výzkumu. Autorka záznamu na blogu Rosa Báezová napsala, že šlo o překvapivou návštěvu.

„Je hubený, ale vypadal dobře, a podle našeho ředitele, je na tom velmi dobře i mentálně,“ poznamenala Báezová, jejíž blog je součástí webové stránky s názvem Blogeři a zpravodajové revoluce. Mluvčí kubánské vlády Castrovu návštěvu nepotvrdil a vládní média fotky nepřevzala. Snímky se objevily také na oficiálním webu cubadebate.cu.

Fidel Castro stál v čele ostrovního státu od roku 1959. V červenci 2006 prodělal závažnou operaci zažívacího traktu a vzápětí předal pravomoci svému o pět let mladšímu bratru Raúlovi. Ten byl oficiálně v čele státu potvrzen v únoru 2008.

Od svého onemocnění se Fidel Castro na veřejnosti neobjevil. Média čas od času zveřejní jeho fotografii, na níž bývá obvykle s některým zahraničním státním návštěvníkem, většinou s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem, a to ve vnitřních prostorách nějakého domu. Castro nicméně stále sepisuje stati, v nichž reaguje většinou na mezinárodní dění a jež pak ostrovní média přetiskují.

Přípravy na propuštění 52 politických vězňů nabraly tempo

Podle agentur dnes nabraly tempo přípravy na propuštění 52 kubánských politických vězňů. Členové rodin některých vězněných uvedli, že se připravují na cestu do Havany, odkud by měli odletět do Španělska. Matka jednoho z vězňů uvedla, že její syn už byl propuštěn z vězení a je na cestě do hlavního města.

Propuštění politických vězňů minulý týden ohlásila kubánská katolická církev po schůzce prezidenta Raúla Castra s havanským kardinálem Jaimem Ortegou a s ministry zahraničí Španělska a Kuby Miguelem Ángelem Moratinosem a Brunem Rodríguezem.

V první fázi by mělo být propuštěno pět vězňů, kterým by mělo být umožněno odletět do Španělska. Kubánská církev dnes podle Reuters uvedla, že „brzy“ by mělo být propuštěno i dalších 12 vězňů. Podle agentur by mělo v první fázi do Španělska odletět deset politických vězňů.

„Už se loučím s přáteli“

Moralinda Panequeová, matka jednoho ze zadržovaných, uvedla, že má informace, že její syn už opustil vězení a je na cestě do Havany. Dodala, že vládní plán předpokládá, že se rodina shromáždí v Havaně a odtamtud poletí do Madridu. Odlet však neočekává dnes.

Také rodina dalšího vězně, Antonia Villarreala, je převážena z města Santa Clara do Havany. Irene Vieraová, manželka zadržovaného Julia Cesara Galveze, řekla, že ona a její syn byli předvoláni k lékařské prohlídce na neděli. Ta má předcházet jejich odletu do Španělska. „Už se loučím s přáteli,“ uvedla.

Zatím není jasné, zdali současné přípravy signalizují, že propuštění všech vězňů proběhne dříve než během avizovaných tří až čtyř měsíců.

Všichni, jichž se plánované propuštění týká, patří mezi 75 opozičních aktivistů, kteří byli uvězněni při velkém zátahu proti opozici v roce 2003. Jde o všechny, kteří od té doby zůstávají ve vězení. Někteří z nich byli tehdy odsouzeni i na víc než 20 let za mřížemi kvůli údajnému spiknutí s cílem destabilizovat v zájmu Spojených států kubánský politický systém.

Vydáno pod