Sonda Rosetta pořídila unikátní záběry málo známé planetky

Berlín - Vesmírná sonda Rosetta na cestě za kometou pořídila unikátní záběry dosud málo známé planetky Lutetia. Těleso mezi planetami Mars a Jupiter, vzdálené asi 450 milionů kilometrů od Země, bylo objeveno před takřka 160 lety, podle Evropské vesmírné agentury (ESA) ale podrobnější informace o něm dosud chyběly.

Rosetta kolem planetky proletěla v sobotu večer ve vzdálenosti asi 3 200 kilometrů. Agentura AFP dnes uvedla, že v průběhu dvou hodin pořídila více než 400 snímků. Podle vědců tak pomohla odhalit „nový svět“. „Je to historický den,“ citovala agentura vedoucího mise Gerharda Schwehma.

Planetka Lutetia byla objevena ve Francii v roce 1852, její jméno v latině znamená Paříž. Informací o tělesu o průměru asi 100 kilometrů však bylo podle vědkyně ESA Rity Schulzové dosud málo. Podrobnější průzkum umožnily nedávno až technologie zobrazování s vysokým rozlišením.

Rosetta doletí k cíli v roce 2014

Pro sondu Rosetta jsou záznamy Lutetie a jiných asteroidů dílčím úkolem na cestě ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Třítunová sonda svou misi zahájila v roce 2004 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Cíle by měla dosáhnout v roce 2014 a na kometě prostřednictvím modulu odebírat vzorky ledu a plynů. Vědci si od msie slibují, že poodhalí tajemství počátků naší sluneční soustavy.

Vydáno pod