Unie chystá armádu diplomatů. V čele bude Ashtonová

Brusel - Evropská unie bude mít novou diplomatickou službu. Ta už byla schválena europoslanci. Diplomaté mají pracovat na více než stovce delegací po celém světě, kde budou hájit zájmy unie. Cílem je to, aby sedmadvacítka dokázala rychle reagovat při politických krizích nebo přírodních katastrofách. Šéfkou nové služby bude evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová, o jejíž kritiky od jejího nástupu do funkce nebyla nouze. „Proč tomu tak bylo? Protože ona, chudinka, žádný ten aparát k sobě neměla,“ říká k tomu Libor Rouček, europoslanec za ČSSD.

Trhákem se už nyní stala pracovní místa. Celý sbor má mít až 8 000 lidí na zhruba 130 ambasádách po světě. Ačkoli každá země bude mít i nadále své zastoupení, v Bruselu se už svádí tvrdý boj o vlivné posty eurovelvyslanců.

„Máme dohodu na personálu mezi členskými státy, které budou mít minimálně třetinu lidí z vlastních diplomacií, 60 procent bude z řad euroúředníků,“ oznámila Ashtonová.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Zástupci velvyslanců už zaujímají pozice. V konkurzu uspěl také Ivo Gombala, bývalý český diplomat bude evropské barvy hájit ve Střední Americe. „Budeme mít interní informace komise, které se k normálnímu člověku nedostanou,“ říká zástupce velvyslance EU v Nikaragui.

Když má nyní Catherine Ashtonová souhlas od parlamentu, může začít vybírat vhodné kandidáty na nejvyšší pozice. Podle optimistických scénářů by je mohla mít do října. Od prvního prosince má být nová armáda eurodiplomatů připravena do akce.