V Německu kvůli horku omdlévali cestující ve vlaku bez klimatizace

Berlín - Horké počasí netrápí jenom Česko, velkými vedry strádá prakticky celá střední a západní Evropa, na řadě míst se čeká prolomení teplotních rekordů. V centrálním Německu se teploty po poledni šplhaly ke 40 stupňům Celsia a trpěli i lidé jedoucí vlakem. Tři německé rychlovlaky ICE musely být odstaveny z provozu poté, co jim vypadla klimatizace a cestující uvnitř omdlévali, uvedly tiskové servery.

Vlak ICE z Berlína do Kolína nad Rýnem musel být odstaven v Bielefeldu, když v něm při nefungující klimatizaci začali kolabovat studenti střední školy, kteří se vraceli z třídního výletu do hlavního města. Celkem muselo být v Bielefeldu lékařsky ošetřeno 27 studentů. „Ve vagonu byla hotová sauna, teploměr ukazoval až 50 stupňů Celsia,“ řekl jeden ze studentů místním médiím v Bielefeldu.

Podle nich leželi dehydrovaní a zkolabovaní studenti v uličkách mezi sedadly a jedna z cestujících se snažila rozbít okno, aby se dovnitř dostal čerstvý vzduch, protože klimatizované vagony nemají otvírací okna. Mluvčí společnosti Deutsche Bahn Jürgen Kornmann připustil výpadek tří rychlíků, zdůraznil ale, že z celkového počtu 1 400 dálkových spojů za den je to zanedbatelná výjimka. Běžně se podle něj výpadek klimatizace v jednom vagonu řeší přemístěním cestujících do dalších vagonů, extrémní vnější teploty a příliš vysoký počet cestujících prý ale zřejmě způsobily celkový výpadek.   

Vlna veder trápí skoro celou Evropu (zdroj: ČT24)

Smůlu měli cestující, kteří byli z rychlíku odstaveného v Bielefeldu přesunuti do dalšího rychlíku ICE, ten však ze stejných důvodů musel být o něco později odstaven v Hannoveru. Třetí odstavený vlak směřoval do Berlína. Tam dnes naměřily teploměry časně odpoledne 36,9 stupně Celsia. V sobotu bylo nejtepleji v porýnském Koblenci, kde bylo naměřeno 38,8 stupně. 

Zácpy na dálnicích, v Bulharsku záplavy

Tropické počasí trápí i řidiče, na středoevropských dálnicích a hlavních silnicích totiž pokračuje nával provozu způsobený souběhem začátku prázdnin v pěti německých spolkových zemích, v Nizozemsku a západní části Rakouska. Opět se vytvořila fronta před Tauernským tunelem v Rakousku na dálnici A10, kterou mnozí cestující včetně Čechů využívají k cestě do Itálie a na jaderské pobřeží Chorvatska. 

Zklamání z chladnějšího počasí naopak zažívají turisté v Řecku nebo Bulharsku, třeba v Burgasu zaplavily přívalové deště ulice, podchody a sklepy domů. Podobné problémy rozhodně nemají v Alžírsku, které zaskočila až 45stupňová horka, v Íránu zase daly místní úřady lidem dva dny volno, aby se ochladili. Kdo hledá chladnější počasí v Evropě, ten musí vyrazit na Island, kde se teploty pohybují okolo 12 stupňů, což je i na islandské léto podprůměrná teplota, navíc tam prší.

Na plovárně
Zdroj: ČT24