Izraelská armáda označila zásah proti flotile za oprávněný

Jeruzalém - Izraelská armáda dnes označila za oprávněný zásah svého námořnictva proti flotile s humanitární pomocí pro pásmo Gazy, při němž bylo koncem května zabito devět tureckých aktivistů. Uznala sice „chyby“, jichž se námořnictvo dopustilo při plánování a provedení akce, označila je ale spíš za omyly než za zanedbání nebo selhání. Vyplývá to ze závěrů armádní komise, kterou pověřila vyšetřováním vláda.

Podle zprávy armádní komise se izraelské námořnictvo špatně připravilo na možnost, že vojáci narazí na odpor pasažérů. Podrobnosti zprávy nejsou zatím známy, ještě dnes by je měl ale na tiskové konferenci objasnit generál Giora Ejland. Izraelský tisk ale tvrdí, že komise kritizuje špatnou spolupráci námořnictva s rozvědkou Mossad, armáda prý tak nebyla dobře připravena na případný útok. 

Incidentem u pásma Gazy se kromě armádní komise zabývá i nezávislá pětičlenná komise, která má posoudit, zda při zásahu proti flotile izraelskou armádou nedošlo k porušení mezinárodního práva. Závěry této komise přitom ale nebudou pro izraelskou vládu nijak závazné. 

Ozývá se proto kritika, že by komise měla mít větší pravomoci. Kancelář předsedy vlády oznámila, že souhlasí s rozšířením pravomocí, ale je proti vyslýchání vojáků, kteří se zásahu účastnili. 

Izraelci zaútočili na volném moři na šestici lodí, která plula do Gazy s humanitární pomocí. Izraelští vojáci ale plavidla přinutili odplout do izraelského Ašdodu. Při zásahu zahynulo devět ze skoro 700 aktivistů na palubě jednoho z nich. Ostatní aktivisté byli z Izraele deportováni.