KLDR na poslední chvíli odložila jednání s OSN o potopení jihokorejské fregaty

Soul/Pchjongjang - Představitelé Severní Koreje odložili na dnešní ráno dohodnuté jednání se zástupci OSN o potopení jihokorejské válečné lodě, které si v březnu vyžádalo životy 46 námořníků. Mezinárodní vyšetřovací tým prokázal, že jihokorejskou korvetu potopilo severokorejské torpédo. Pchjongjang účast na potopení lodě popírá a obviňuje jihokorejský Soul z toho, že celý incident zinscenoval.

Zatím není zcela jasné, proč Pchjongjang od jednání ustoupil. V oficiálním prohlášení se uvádí administrativní důvody. „Co se za tím skrývá, není zcela jasné. V této zemi jsou ale často problémy technického rázu, takže může jít třeba pouze o problémy s dopravou,“ uvedl pro Českou televizi velvyslanec ČR v Severní Koreji Martin Tomčo. Jednání se mělo uskutečnit v demilitarizovaném pásmu, které odděluje obě Koreje, na úrovni plukovníků a připravit další jednání na úrovni generálů. Nový termín zatím nebyl určen.

Potopení fregaty Čchonan si v březnu vyžádalo 46 životů jihokorejských námořníků. Mezinárodní vyšetřovací tým prokázal, že jihokorejskou korvetu potopilo severokorejské torpédo.

KLDR odložila jednání s OSN (zdroj: ČT24)

RB OSN neoznačila KLDR jako útočníka

Rada bezpečnosti OSN v pátek útok odsoudila, nezmínila však přímo KLDR jako útočníka. To otevřelo Pchjongjangu cestu ke zmírňování napětí na Korejském poloostrově, které vyvolala právě KLDR svými ostrými prohlášeními proti svému jižnímu sousedovi a USA. Sama KLDR má na urovnání sporu zájem, a to jak ekonomický, tak bezpečnostní.

Pchjongjang popírá účast na potopení jihokorejské lodě a obviňuje Soul, že celý incident zinscenoval. Severní Korea schůzku se zástupci OSN dlouho odmítala. Názor změnila poté, co Soul nepřijal její vojenský tým, který měl vrak potopené lodě prozkoumat. Nyní ale postoj opět změnila.