Uganda hlásí po útocích zatýkání, nalezen nevybuchlý opasek

Kampala - Ugandská policie zatkla několik lidí, které podezřívá z přípravy bombových útoků v Kampale. Objevila taky jeden nevybuchlý pás s výbušninou. Při dvou explozích během finálového zápasu mistrovství světa ve fotbale zemřelo v ugandské metropoli nejméně 74 lidí. K odpovědnosti se přihlásili somálští radikálové ze skupiny Al-Šabáb. Ugandští vojáci totiž v Mogadišu chrání prozápadní somálskou vládu.

„V pondělí v noci byl v oblasti (Kampaly) Makindye nalezen nevybuchlý opasek sebevražedných atentátníků,“ řekl podle Reuters bez dalších detailů Fred Opolot.

Dvě exploze v neděli zdevastovaly dvě restaurace, ve kterých lidé sledovali finálový zápas fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice. Zemřelo nejméně 74 lidí, dalších asi sedm desítek bylo zraněno. K útoku se přiznalo somálské radikální islamistické hnutí Šabáb, které se hlásí k al-Káidě.

Milice Šabábu pohrozily dalšími útoky v Ugandě a Burundi, pokud obě země nestáhnou své vojáky z mezinárodní mise bojující v Somálsku proti radikálům. Šabáb chce v této východoafrické zemi prosadit vládu podle přísného výkladu islámského práva šaría.