„Unesený“ íránský vědec je podle Teheránu na pákistánské misi v USA

Teherán - Íránský jaderný vědec Šahram Amírí, který je předmětem sporu Spojených států a Íránu, je podle amerického ministerstva zahraničí volný a může se vrátit do vlasti. Amírí se záhadně objevil na íránské sekci pákistánského velvyslanectví ve Washingtonu, poté co vloni zmizel při pouti do Mekky. Teherán tvrdí, že ho kvůli znalosti citlivých informací unesli američtí agenti. Washington to popírá.

„Před několika hodinami se Šahram Amírí uchýlil na íránskou zájmovou sekci na pákistánském velvyslanectví ve Washingtonu a chce se neprodleně vrátit do Íránu,“ citují tiskové agentury z prohlášení íránských médií.

Amírí údajně v telefonickém rozhovoru pro íránskou státní televizi řekl, že ho Američané unesli a že byl „v uplynulých 14 měsících pod obrovským tlakem a kontrolou ozbrojených agentů“. 

Íránský vědec je prý v USA dobrovolně (zdroj: ČT24)

Mluvčího amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowley to ale vyvrací: „Byl ve Spojených státech z vlastního rozhodnutí a očividně může odjet, jak bude chtít.“ Mluvčí dodal: „Měl v podstatě odjet do Íránu už včera, ale nepovedlo se mu zařídit všechna nutná opatření, aby se přes tranzitní země dostal do Íránu.“ Podle ministerstva nemá Washington žádné informace, jež by naznačovaly, že se s vědcem v USA špatně zacházelo.

Šahram Amírí, který pracoval pro íránskou jadernou agenturu, zmizel loni při muslimské pouti do Mekky. Írán obvinil Saúdskou Arábii, že ho předala Spojeným státům. Oba státy ale popřely, že by měly s únosem cokoli společného. V minulých týdnech se objevilo několik sporných videonahrávek, na nichž figuruje muž, který se označuje za Amírího. Na jedné tvrdí, že byl unesen do USA a mučen. Na jiné říká, že nyní studuje v USA. Na třetí uvádí, že utekl agentům CIA, skrývá se a vyzývá humanitární organizace, aby mu pomohly vrátit se do Íránu. V březnu televize ABC uvedla, že Amírí spolupracuje se CIA. 

Šahram Amírí o únosu během pouti do Mekky

Řekli mi, že jsou taky poutníci a že jedou přímo k mešitě a rádi mě svezou. Tak jsem nastoupil. Jakmile jsem ale dosedl, ten, co byl za mnou, mi přiložil zbraň k hlavě a řekl: Buď zticha a nekřič.

Írán povolal 7. července chargé d'affaires švýcarského velvyslanectví, které zastupuje americké zájmy v Teheránu, a předal mu dokumenty, které údajně dokazují, že Amírího unesli agenti CIA. „Očekáváme, že americká vláda oznámí co nejrychleji výsledky svého vyšetřování týkající se tohoto íránského občana,“ uvedl Teherán a dodal, že USA jsou odpovědné za osud Amírího.

Teherán nejprve odmítal přiznat, že Amírí je zapojen do kontroverzního íránského jaderného programu, který budí v mezinárodním společenství podezření, že jeho cílem je získání jaderné zbraně. Írán tvrdí, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak mu to umožňují mezinárodní smlouvy.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24
Vydáno pod