Francouzský ministr Woerth rezignoval na stranickou funkci

Paříž - Francouzský ministr práce Éric Woerth se vzdal funkce pokladníka vládní pravicové strany UMP. Dnes to oznámila agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké ministrovi. Woertha k rezignaci na stranickou funkci vyzval v pondělí prezident Nicolas Sarkozy. Woerth i Sarkozy čelí obvinění, že v roce 2007 tajně převzali od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové peníze na financování Sarkozyho prezidentské kampaně.

Sarkozy v pondělním televizním rozhovoru všechna obvinění popřel a vyjádřil podporu i Woerthovi. Také ale prohlásil, že by ministr neměl být zároveň stranickým pokladníkem, protože by se měl plně soustředit na důchodovou reformu.

Aféra s údajným darem od Bettencourtové již několik týdnů otřásá politickou scénou ve Francii. Sarkozyho popularita kvůli ní klesla na rekordně nízkou úroveň.

Klíčovou osobou skandálu je právě ministr práce Woerth. Ten údajně převzal na jaře 2007 od zástupce Bettencourtové 150 000 eur v hotovosti na financování Sarkozyho kampaně. Woerthova žena Florence navíc pracovala v letech 2007 až 2010 pro Bettencourtovou jako správkyně majetku. Odposlechy telefonních rozhovorů v letech 2009 a 2010 ukázaly, že Bettencourtová zřejmě podváděla na daních a že patrně vlastní tajná konta ve Švýcarsku.