Izrael srovnal se zemí tři palestinské domy ve východním Jeruzalémě

Jeruzalém – Tři palestinské domy ve východním Jeruzalémě zbouraly izraelské buldozery za účasti policistů. Stalo se tak z nařízení městské správy s odůvodněním, že majitelé neměli povolení ke stavbě. Je to po osmi měsících první demolice, která podle Palestinců fakticky ukončila neoficiální moratorium na bourání, jež mělo povzbudit mírové rozhovory.

Policie, která byla rozmístěna v okolí, aby zabránila případným srážkám s Palestinci, nemusela zasáhnout, řekl podle agentury AFP mluvčí policie. Demolice se obešla bez incidentů. 

Palestinci z východního Jeruzaléma a nevládní organizace hájící lidská práva obviňují izraelské úřady, že vydávají jen málo povolení ke stavbě. To vede potom k nelegálním stavbám. V pondělí izraelské úřady v Jeruzalémě povolily výstavbu čtyř domů s 32 byty v jedné židovské čtvrti východního Jeruzaléma. Povolily zároveň stavbu šedesáti bytů pro arabské obyvatele.

Jeruzalém a židovské osady jsou velkým jablkem sváru mezi Palestinci a Izraelci. Izrael označuje celý Jeruzalém za své hlavní město a nehodlá se o něj dělit, ale Palestinci chtějí udělat z jeho východní části metropoli svého budoucího státu.