Při střetech v Severním Irsku zraněno 80 policistů

Londýn - Víc než 80 policistů utrpělo za poslední dvě noci zranění při srážkách v severoirském Belfastu. Katoličtí nacionalisti napadli strážce pořádku, kteří měli dohlížet na klidný průběh tradičního pochodu protestantů. Většině z útočníků bylo míň než 20 let. Vzduchem létaly zápalné lahve, výtržníci zapalovali auta a rozbíjeli výlohy.

Oslavy 320. výročí vítězství Viléma Oranžského nad katolickým králem Jakubem II. se v Severním Irsku strhly v násilné střety. V Belfastu bylo uzavřeno několik ulic, částečně není v provozu ani severoirská železniční trať. Šlo o nejhorší násilnosti za posledních dvanáct měsíců.
 

Na účastníky protestantských oslav a na policisty útočili mladí katolíci, kteří odmítají nadvládu Londýna nad Severním Irskem. Většině výtržníků bylo pod 20 let. Zranění většiny policistů jsou lehká, ale někteří utrpěli i popáleniny a zlomeniny. V nemocnici zůstává jeden policista se střelným zraněním a policistka, kterou někdo zasáhl ze střechy dlažební kostkou. 

I když došlo k násilnostem, nikdo nakonec nebyl zatčen. Rozhodnutí nikoho nezatýkat hájil velitel severoirské policie Matt Baggott slovy, že by to bylo pro policisty i pro účastníky nepokojů příliš nebezpečné.