Francoužtí poslanci schválili zákaz nošení muslimských burek

Paříž – Hned v prvním čtení a přesvědčivou většinou francouzští poslanci schválili zákaz nošení ženských muslimských šatů, tzv. burek a nikáb, které vedle celého těla zahalují i ženskou tvář. Podle vlády má zákon přispět k větší rovnosti mezi pohlavími a k odstranění diskriminace žen. U muslimů vzbudil návrh obavy a nevoli, výhrady k němu měla i státní rada, která je ve věcích zákonů nejvyšší autoritou.

Zákon zakazuje ženám nosit na veřejných prostranstvích včetně ulic nikáb nebo burku, které zakrývají celý obličej. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 150 eur (asi 3 800 korun) nebo povinné docházení na hodiny výchovy k občanství. Jedna z pasáží zákona se vztahuje i na muže, kteří své manželky a dcery nutí zahalovat obličej. Těm hrozí až rok vězení a pokuta 30 000 eur (760 tisíc korun).

Podobný zákon byl už letos v dubnu schválen v Belgii. Ve Francii, která má 63 miliony obyvatel, žije asi pět milionů muslimů. Burku nebo nikáb podle nedávno zveřejněných údajů nosí jen asi 2 000 muslimských žen.

Francie už před několika lety zakázala nošení „okázalých náboženských symbolů“ ve veřejných školách a institucích. I když se to teoreticky týkalo i symbolů jiných náboženství, v praxi toto opatření směřovalo hlavně proti muslimským šátkům. Zákaz vzbudil mezi francouzskými muslimy i v některých muslimských zemích negativní reakce.

Islám o zahalování

Korán se věnuje v několika pasážích zahalování těla. Podle textů ženám Alláh nařídil, aby nosily hidžáb. Slovo hidžáb pochází z arabského slova hadžaba, což znamená skryti pohledům, zahalení, zakrytí. Muslimky se ale zahalují také proto, aby dokázaly svou cudnost. Šátek halící vlasy se stal v západním světě symbolem toho, že je žena muslimka.

Jak se muslimky zahalují?

Burka zakrývá celé tělo i s obličejem. Je nošena na veřejnosti na běžném denním oblečení. Burka se nosí v Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéši, Spojených arabských emirátech a Indii.

Čádor je dlouhý, splývavý kus oděvu z černé nebo tmavě vzorované látky, který se převážně nosí v Íránu. Odhaluje ženinu tvář, ale zakrývá zbytek jejího těla až po kotníky.

Šalvár je dlouhý plášť nošený přes kalhoty, který je oblíbený mezi ženami v afghánské metropoli Kábul. Zde mají ženy podstatně větší možnost volby, jak se chtějí oblékat. Vždycky ho doplňuje šátek nebo šál zakrývající hlavu a pevně uvázaný pod bradou.

Vydáno pod