Britský kocour si užívá život i se dvěma protézami

Londýn – Britský kocour Oscar přišel o obě zadní nohy, když nestačil utéct před sekačkou. Přišel tak asi nejspíš o jeden z devíti životů, ale díky osvícenému veterináři a moderním technologiím si může těch zbylých osm užít stejně jako ten první. Stal se z něj první bionický kocour ve Velké Británii.

Průkopník mezi britskými veterináři. Neuroortoped Noel Fitzpatrick si tuto přezdívku vysloužil za dlouhá léta vývoje protéz pro psy a kočky. Ve vesnici Eashing v anglickém hrabství Surrey se mu podařila unikátní operace. Tříletému kocourovi dokázal nahradit obě zadní packy, o které přišel, když si hrál na zahradě a vběhl pod sekačku.

„Jeho veterinář ho ošetřil, zavázal mu rány a poslal ho ke mně. Zavolal mi a řekl: “Slyšel jsem, že děláte protézy pro psy a kočky. Myslíte, že nám můžete pomoci?„ odpověděl jsem, že nevím, protože takovou operaci nikdo předtím nedělal. Náhrada na obou nohách je unikátní. Navíc jsem si nebyl jist, zda existuje tak miniaturní technologie, že ji budu moci voperovat do kotníkové kosti,“ popisuje Fitzpatrick.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Majitelé Oscara neváhali, převezli svého miláčka k Fitzpatrikovi. Ve světě veterinářů se stal známým, když nahradil koleno kočce, kterou přejelo auto. Doktor sice v úspěch příliš nevěřil, ale pokusil se pro zvíře udělat maximum. Teď je z něj nejuznávanější odborník na náhrady končetin u zvířat na celém světě.

„Trochu jsme se inspirovali ve sci-fi. Protézy tohoto typu umožňují kocourovi běhat, skákat, vybíhat schody, prostě dělat všechno, co kočky obvykle dělají. Pokud by se jí protéza zničila, nic se neděje. Vnější část je snadno odmontovatelná a nahraditelná. Určitě ji to nemůže zranit,“ říká veterinář k unikátním protézám.

Nejtěžší na záchraně Oscara bylo najít materiály, které by vydržely kočičí život. Fitzpatrick se nakonec rozhodl pro protézu, která se může zlomit. Její výměna je ale velmi jednoduchá a levná, majitelé kvůli ní ani nemusí k veterináři.

Oscar žije s protézami stejně jako dřív, náhrady ho nijak neomezují. Veterináři z celého světa by teď rádi nápad z Anglie vyzkoušeli také. Psů a koček, kteří nešťastnou náhodou přijdou o končetiny, je hodně. Majitelé přitom někdy raději nechají milované zvíře utratit, protože nesnesou pohled na svého miláčka, který se trápí bolestmi a omezením pohybu. Protéza od Fitzpatricka je přitom velmi jednoduchá a v rámci možností i levná: „Použili jsme náhradu, která se skládá z tyčky a obruby. Tyčku voperuji přímo do kosti a obruba ukončuje kůži. Vypadá to pak jako pučnice parohů u jelena. Dá se to různě nastavovat, máme možnost vybrat tu nejlepší polohu pro pohyb i komfort zvířete.“

Noel Fitzpatrick by ale rád rozšířil své působení. Své objevy plánuje konzultovat s doktory, kteří vymýšlejí vylepšení po lidské protézy. Slibuje si výrazný posun kupředu v obou oborech. „Můj sen je používat zařízení vyvinuté pro lidi. Použít je na zvířatech a naopak. Když máme veterinární úspěchy s protézami, které jsou pohodlné a nezpůsobují bolest, proč se z toho nepoučit pro lidské lékařství,“ ptá se Fitzpatrick.

  • Noel Fitzpatrick voperoval kocourovi dvě protézy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179681.jpg
  • Kocour Oscar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179682.jpg
  • Oscar se i se dvěma protézami pohybuje bez omezení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179684.jpg