Loď s libyjskou pomocí pro Gazu přistála v Egyptě

Jeruzalém - Loď s libyjskou humanitární původně směřující do blokádou uzavřeného pásma Gazy přistála v egyptském přístavu Aríš. Její náklad, zdravotnický materiál a potraviny, by měl do Gazy přepravit egyptský červený půlměsíc. Izrael pohrozil, že plavidlo najaté nadací syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího zastaví, pokud bude chtít prolomit blokádu Gazy. Po diplomatických jednáních plavidlo nakonec zamířilo do Egypta.

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt potvrdil, že loď bude v Aríši vyložena a náklad 2000 tun humanitární pomoci bude předán egyptskému Červenému půlměsíci, který zorganizuje jeho transport do Gazy.


Libyjská loď Amalthea plující pod moldavskou vlajkou má na palubě 2 000 tun humanitárního zboží. Do pásma Gazy vyplula v úterý z Řecka. Akci organizuje charitativní nadace vedená synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Na palubě lodi je 12 členů posádky a 15 aktivistů. Do Gazy měla loď podle plánů dorazit ve středu ráno.

Izrael označoval za absurdní, že by loď s libyjskou pomocí měla usilovat o prolomení námořní blokády u pásma Gazy, když už byla zmírněna pozemní blokáda na dovoz zboží do pásma. Izrael ji takřka úplně zrušil po květnovém incidentu, při němž vojáci při zásahu proti největší lodi ze šestičlenné humanitární flotily zabili devět tureckých aktivistů. Námořní blokáda ale stále platí a má zabránit dopravě zbraní islamistům z Hamasu.

Vydáno pod