Při útocích povstalců v Afghánistánu další mrtví vojáci NATO

Kandahár (Afghánistán) – Dalších pět amerických vojáků zahynulo při dvou útocích v Afghánistánu. Počet mrtvých v řadách jednotek ISAF tak jen za posledních 24 hodin vystoupal na 11. Povstalci z hnutí Tálibán v posledních týdnech stupňují své útoky. Jen v červenci přišlo o život 45 vojáků. V červnu jich bylo přes 100 a minulý měsíc tak byl pro mezinárodní koalici nejkrvavější od invaze v roce 2001.

Ve vjezdu do policejního areálu v Kandaháru sebevražedný řidič odpálil nálož v automobilu. Ostatní členové komanda následně spustili palbu z automatických zbraní a granátometů. Policistům a koaličním vojákům se podařilo zabránit povstalcům v proniknutí do areálu, ale tři vojáci a jeden policista padli. Zahynulo i pět civilních zaměstnanců štábu. K útoku se prostřednictvím svého mluvčího Karího Júsifa Ahmadího přihlásil Tálibán. Hnutí obvykle uvádí přehnané údaje a v souladu s touto svou tradicí uvedlo, že bylo zabito 13 zahraničních vojáků a osm příslušníků afghánských bezpečnostních sil.

Čtyři američtí vojáci přišli o život při výbuchu pozemní miny nastražené na silnici rovněž na jihu země. Další Američan pak podlehl zraněním, která utrpěl při jiné dnešní přestřelce. O jejích okolnostech se zpráva agentury AP nezmínila.

Provincie Kandahár je základnou extremistického hnutí Tálibán. V poslední době povstalci zesílili útoky proti vládním silám. Severoatlantická aliance společně s afghánskými jednotkami v provincii posiluje pozice a vede proti povstalcům rozsáhlou ofenzivu.