Zákazníci jásají, Windows XP nekončí

Seattle - Americký softwarový gigant Microsoft má dobrou zprávu pro zákazníky. Prodlužuje totiž životnost operačního systému Windows XP, který funguje na polovině počítačů světa a na trhu je o něj i po devíti letech stále zájem. A to i přesto, že jsou na trhu už dva jeho nástupci. Především firmy jej tak budou moci používat i na nových počítačích minimálně další čtyři roky.

Microsoft tak vychází vstříc společnostem, které mohou nakoupit počítače s licencemi Windows 7, ale dál na nich používat Windows XP. Firmy se tak budou moci na nový systém přesunout až ve chvíli, kdy na to budou připraveny.

Odborník na IT Václav Nývlt

„Windows XP jsou hodně rozšířené ve firmách, protože softwary, které používají, jsou psané přímo pro ně. Navíc běží Windows XP i na starších počítačích, a proto firmy nejsou nuceny vylepšovat stávající hardware.“

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

V dubnu 2014 však přesto může vyvstat zádrhel. Windows XP totiž přijdou o bezpečnostní záplaty a mohly by se stát snadným cílem hackerských útoků. „Nebudeme už vydávat bezpečnostní aktualizace na tento systém. Zákazník by po tomto datu neměl systém používat, protože se vystavuje značnému riziku,“ tvrdí produktový manažer Microsoft Lukáš Křovák.

Na trhu operačních systémů Microsoft stále vede. Windows používá 94 procent všech počítačů na světě. Kolem pěti procent drží Apple, což se mu daří především díky Spojeným státům. Zbytek světa pracuje na Linuxu. Windows XP jsou tak nejpoužívanějším systémem planety a jen v Česku je nainstalovaný na více než 60 procent počítačů.