Záplavy v Číně postihly již 17 milionů lidí, situaci může zhoršit tajfun

Peking - Záplavy v Číně nabírají obrovských rozměrů, odhaduje se, že je postiženo víc jak 17 milionů obyvatel a že už zemřelo přes 400 lidí. Meteorologické úřady vydaly v postižených oblastech další varování před srážkami. Nejdramatičtější situace byla v provincii Čching-chaj, kde hrozilo protržení hráze a zaplavení blízkého 200tisícového města. Vojáci ale dokázali prokopat nový kanál, který vodu z nádrže odvádí, a hladina již klesá.

Podle zpravodaje České televize v Číně Tomáše Etzlera je situace katastrofální v deseti čínských provinciích, což je území, které odpovídá rozloze tří německých spolkových republik. Dnes sice v několika provinciích přestalo pršet, čínská média však varují před předčasným optimismem, to nejhorší totiž podle nich může ještě přijít. Meteorologové totiž uvádí, že opět pršet by mělo začít možná ještě dnes večer.

Hladina řeky Jang-c' je podle místního tisku velmi vysoko a v kombinaci s trvalým deštěm na středním a dolním toku je podle odborníků třeba počítat se záplavami srovnatelnými s těmi z roku 1998, kdy zahynuly 4000 lidí a 18 milionů osob muselo být evakuováno. List China Daily napsal, že přidá-li se k už tak obtížné situaci tajfun Conson, pak „není prostor pro žádný optimismus“.

Situaci navíc může ještě zhoršit blížící se tajfun. Ten způsobil obrovské materiální škody na Filipínách, vyžádal si 28 lidských životů a desítky dalších lidí se pohřešují. Tajfun by měl udeřit na jihovýchodní pobřeží Číny zítra zhruba v šest hodin večer místního času. Úřady varují, že pokud se bude opakovat katastrofální situace z roku 1998, můžou být tisíce mrtvých.

Čína je na záplavy dobře připravena, potýká se s nimi v podstatě každý rok. V postižených oblastech pracují desetitisíce vojáků a desetitisíce členů záchranných složek, kteří pomáhají evakuovat obyvatelstvo do vyšších poloh. Letošní záplavy jsou však mnohem silnější než obvykle, čínský tisk hovoří o tom, že ve zmiňované provincii Čching-chaj u města Golmund se jedná o nejhorší záplavy za posledních 2000 let.

Záchranáři již evakuovali 1,5 milionů lidí, další statisíce lidí čeká nucený přesun v následujících hodinách. Úřady však varují, že se pomoc nemůže dostat všude, a vzkazují obyvatelům, ať se neprodleně uchýlí do vyšších poloh, kde nehrozí nebezpečí, protože to nejhorší možná teprve přijde.

V jižní Číně následkem dešťů letos zahynulo už 600 lidí a 200 se pohřešuje. Škody se odhadují v přepočtu na 353 miliard korun.

Záplavy v Číně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod