USA předají v Iráku poslední z věznic, kterou ještě střeží

Bagdád - Americká armáda předává iráckým složkám kontrolu nad poslední věznicí, kterou doposud v zemi provozovala. Irácké úřady převezmou 1600 vězňů ze zařízení u bagdádského letiště. Zbylých 200 trestanců, z nichž někteří jsou údajně členy teroristické organizace al-Káida, budou nadále hlídat Američané. Ti budou hlídat také 26 bývalých prominentů režimu Saddáma Husajna.

Jedním ze zadržovaných prominentů je i někdejší ministr zahraničí Tárik Azíz. Ten byl už začátkem týdne převezen na jiné místo. Bývalý ministr se dobrovolně Američanům vzdal v dubnu 2003, tedy krátce po invazi. Irácký soud loni poslal dnes čtyřiasedmdesátiletého muže na 15 let do vězení za rozhodnutí z roku 1992, kdy irácká vláda nechala popravit 42 obchodníků za údajné obohacování.

I zbylých 200 vězňů převezmou Iráčané do konce prosince 2011, protože to je nejzazší termín pro stažení americké armády z Iráku. Částečné stahování začalo už letos a od konce srpna v Iráku zůstane jen 50 000 ze současných necelých 80 000 Američanů.

Irák nemá ani čtyři měsíce po volbách novou vládu a stále se potýká s násilím. V Tikrítu, poblíž kterého se narodil Saddám, dnes vybuchla nálož. Cílem útočníků byla policejní hlídka, ale mezi šesti oběťmi jsou kromě policistů také tři civilisté. 14 lidí bylo zraněno a v centru města výbuch poničil tři desítky obchodů. Předtím zemřeli dva lidé při pumovém útoku na autobus v Bagdádu.