Pod troskami Světového obchodního centra našli dělníci loď z 18. století

New York - Dělníci odklízející trosky někdejšího Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku našli v zemi pohřbenou loď, která patrně pochází z konce 18. století. Archeologové nyní historické plavidlo zkoumají, obávají se však, že se jeho pozůstatky mohou na vzduchu rychle rozpadnout. Objevení lodě je největším archeologickým nálezem na Manhattanu za více než 25 let. Poslední podobný objev se podařil v roce 1982, kdy archeologové našli nedaleko řeky pozůstatky jiné lodě z 18. století. Informoval o tom list The New York Times.

Dělníci kromě trosek WTC, které bylo zničeno při teroristickém útoku 11. září 2001, odstraňují také část podloží, aby bylo možné začít stavět novou Věž svobody na místě někdejších „dvojčat“.

V místě, které leželo mimo základy zničených budov WTC a nebylo tedy v minulosti podrobeno archeologickému průzkumu, objevili v úterý pravidelně rozmístěné dřevěné trámy. Na některých z nich byly ještě skořápky mušlí. „(Trámy) byly tak dokonale vytvarované, že byly jasně součástí lodi,“ komentoval nález archeolog Michael Pappalardo.

Na Ground Zero objevili trup lodi z 18. století (zdroj: ČT24)

Nález od středy prohlížejí odborníci

Podle prvních výsledků výzkumu zřejmě byla loď zakopána na konci 18. nebo na počátku 19. století. Plavidlo bylo dlouhé přibližně deset metrů a bylo zahrabáno v době, kdy se Američané pomocí neužívaných lodí, sutě a hlíny snažili rozšířit rozlohu ostrova Manhattan směrem do řeky Hudson.

Archeologický průzkum komplikuje skutečnost, že když se pozůstatky lodě dostaly na vzduch, dřevo se začalo rychle kazit. Šéf archeologických prací Doug Mackey byl proto vděčný za středeční déšť. „Kdyby svítilo slunce, dřevo by se už rozpadalo,“ řekl.

Vydáno pod