Bouřky si v západní Evropě vyžádaly tři mrtvé, vedro trvá

Berlín - Nejméně tři mrtvé si vyžádala vlna bouří, které se v noci na dnešek přehnaly přes západní Evropu. Řada lidí byla zraněna, nepřízeň počasí také na mnoha místech zkomplikovala dopravu. Postiženy byly především Francie, Belgie, Německo a Nizozemsko. V kempu nedaleko Lyonu zabil strom vyvrácený vichřicí osmatřicetiletého muže. Strom zlomený větrem připravil o život i myslivce, který byl během bouře v lese poblíž německého Kasselu. V Nizozemsku zemřel jeden člověk nedaleko Arnheimu, když se přes místní kemp přehnalo tornádo. Větrná smršť zde rovněž zranila osm osob.

Obyvatelka zasažené oblasti:

„Strhané kabely elektrického vedení popadaly přímo na naše stavení. Můj syn chtěl odjet ve svém voze a měl obrovské štěstí, že ho kabely nezasáhly. Už mohl být mrtvý, hrůza pomyslet.“

V belgickém městě Jodoigne jižně od Bruselu strhl vítr střechu sportovního centra. Při neštěstí bylo zraněno osm lidí. Poblíž Lutychu bylo zaznamenáno malé tornádo, které poškodilo několik domů, polámalo stromy a strhalo telefonní vedení. Silné srážky v oblasti vyplavily několik sklepů. Kvůli prudkým bouřím se také v okolí Lutychu zcela zastavil železniční provoz.

Nad střední Evropou zůstávají vedra

Ve střední Evropě ale převážně přetrvávají velká vedra s teplotami až kolem 35 stupňů Celsia. Takové počasí prožívalo vedle Česka i Rakousko. „Stěží tu a tam mráček, žádný vítr, lidé a zvířata trpí, lesy vysychají, nebezpečí požáru citelně vzrůstá. Meteorologové předpovídají prudké bouřky až na sobotu,“ charakterizovala situaci u našich jižních sousedů agentura APA. Podle rakouského centrálního úřadu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG) za to může horký a suchý vzduch ze Španělska, který svou teplotou nepřipouští vznik mraků, ačkoli se z povrchu země odpařuje vodní páry poměrně dost. „Teploty nejsou zdaleka rekordní, do toho chybí ještě tři stupně, ale na lidi ničivě působí, že jsou vedra tak úporná,“ řekl meteorolog Gerhard Hohenwarter.

Rakouští odborníci doporučují lidem pořídit si domů pokojovou klimatizaci nebo aspoň větrák, obzvlášť se prý vyplatí klimatizace v autě. Ta zvyšuje i bezpečnost jízdy, protože od teploty 26 stupňů výše již zřetelně ubývá pracovní výkonnost a koncentrovanost řidiče. Varují však před přílišným podchlazením, protože to pak při vystoupení z vozu do vedra způsobuje šok.

Slovensko kvůli vedru upravuje pracovní dobu

Na Slovensku reaguje na pokračující vedra stále více podniků zkracováním pracovní doby, zvýšením přídělů vody nebo zrušením některých druhů prací. Administrativní obory ale spoléhají na klimatizaci nebo větrání. Ocelárny U. S. Steel Košice s 11 000 pracovníky například zavedly častější střídání zaměstnanců v horkých provozech, rozšířily dodávky pitné vody a začaly poskytovat i minerálky. Trnavský samosprávný kraj zavedl pro zaměstnance v neklimatizovaných kancelářích pohyblivou pracovní dobu ráno a večer, přes poledne nemusí řadu hodin nikdo v rozpálených kancelářích být.

Švédsko zažilo ve středu večer nový výpadek rychlíků kvůli vedrům. Na rozdíl od úterního případu, kdy cestující uvízli v porouchaném vlaku na trati na šest hodin, tentokrát to bylo jen na jednu hodinu. Rychlík X-2000 z Malmö do Stockholmu se náhle zastavil, klimatizace vypadla, okna nejsou otvírací a dveře vagonů ovládané centrálně zůstaly automaticky uzavřené. Problém je zřejmě v tom, že technické zařízení švédských vlaků není stavěné na tak vysoké teploty, uvedla železnice SJ. Oznámila také, že za úterní šestihodinový případ „uvěznění“ lidí v porouchaném vlaku odškodní příslušné cestující nejen vrácením jízdného, ale i šekem na 800 švédských korun (asi 2160 Kč), což je čtyřnásobně více, než dráhy nabízely ve středu.

  • Bouře se prohnaly celou západní Evropou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1802/180110.jpg
  • Sárskem se prohnalo tornádo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1802/180109.jpg
  • Vlna tropických veder autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1060/105955.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179722.jpg