Podle prince Charlese šíří popírači změny klimatu pseudovědu

Londýn - Britský princ Charles ve středu ostře napadl skeptiky popírající globální oteplování a prohlásil, že „šíří pseudovědu“. Britské ministerstvo zahraničí dnes zpřístupnilo na webu interaktivní mapu, která v programu Google Earth ukazuje předpokládané důsledky zvýšení průměrné teploty na Zemi o čtyři stupně Celsia. V projevu k šéfům korporací z celého světa Charles prohlásil, že neúspěchy v boji s globálním oteplováním jsou jako „ruská ruleta s budoucností našich dětí“. Místo toho, aby lidé jednali, stále více jich naslouchá „vábivým hlasům“ skeptiků, podle nichž je tvrzení, že člověk se podílí na oteplování klimatu, jen „zlovolným pokusem podkopat kapitalistický systém“.

Klima se nesmí oteplit o víc než dva stupně

Jeho kritika předcházela dnešní ceremonii, kdy britské ministerstvo zahraničí představilo interaktivní mapu, která na programu Google Earth ukazuje důsledky oteplení klimatu o čtyři stupně Celsia, včetně stoupajících hladin oceánů, nedostatku pitné vody, důsledků pro zemědělství a rizika požárů. Ministerstvo na své webové stránce uvádí, že mapa se snaží zdůraznit, proč je třeba usilovat o to, aby se klima Země neoteplilo víc než o dva stupně Celsia. „Pak by důsledky této změny byly ve stále vyšší míře škodlivé pro prosperitu i bezpečnost světa,“ dodává.

Princ Charles k popíračům klimatických změn:

"Je hluboce depresivní, že tak zvaní klimatičtí skeptikové jsou schopni zastrašit lidi, aby nepřijímali preventivní opatření nezbytná k odvrácení ekologického kolapsu. Příliš dlouho jsme k planetě přistupovali jako k bankomatu, který poskytuje peníze, aniž je potřeba se podívat na stav účtu. Nyní konečně peníze docházejí."

Také náměstek ministra pro energetiku a změnu klimatu Greg Barker prohlásil, že „mapa posiluje naše odhodlání bojovat se změnou klimatu způsobenou člověkem“. Hlavní poradce britské vlády John Beddington při ceremonii zdůraznil, že zvýšení teploty o čtyři stupně by znamenalo katastrofu. Podle něj byla kritika vyvolaná zveřejněním elektronické pošty klimatologů z Východoanglické univerzity (UEA) a chybami ve zprávě IPCC z velké části „salonním skepticismem“. I když vyšetřování očistilo vědce z UEA od nařčení z nepoctivosti, Beddington připustil, že aféra se podepsala na přístupu veřejnosti k celému problému. Zdůraznil také, že vědci musejí být ve své práci mnohem otevřenější.

Celý skandál i fakt, že Británie zažila nejtužší zimu za posledních 30 let, vedly k tomu, že poklesl počet Britů přesvědčených o tom, že změna klimatu je důsledkem lidské aktivity. Zatímco před pěti lety si to myslelo 90 procent lidí, nyní je to 70 procent.