Vražda ruské aktivistky Estěmirovové ani po roce neobjasněna

Moskva – Ani rok po vraždě ruské aktivistky Natalje Estěmirovové není její vrah dopaden. Neschopnost ruských úřadů objasnit vraždu a potrestat pachatele kritizují jak ochránci lidských práv, tak západní demokracie. Kreml se ale brání, ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes ujistil, že vyšetřování vraždy postupuje a údajně se podařilo odhalit totožnost najatého vraha.

Natalja Estěmirovová, ve světě několikrát oceněná bojovnice za lidská práva v Čečensku, vyšetřovala desítky vražd, vydírání a únosů. Shromažďovala důkazy o porušování lidských práv v Čečensku. Neznámí ozbrojenci ji unesli z jejího domu v Grozném a pak zavraždili.

Ani rok poté ale není vrah dopaden. Kolegy Estěmirovové z hnutí Memoriál výsledky vyšetřování neuspokojují. Přímou odpovědnost za brutální vraždu podle nich nese čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Žádají tak, aby vyšetřovatelé prověřili, zda se na vraždě Estěmirovové nepodílely i bezpečnostní síly, které přímo podléhají prezidentu Kadyrovovi. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Natalja se v posledních týdnech života zabývala případy, které vyvolaly negativní reakci čečenské vlády. Tímto směrem by se mělo vést vyšetřování, ale nikdo se o to nezajímal,“ připomíná Alexandr Čerkasov z organizace Memoriál. 

Podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva úřady totožnost zabijáka už znají a vyhlásily po něm mezinárodní pátrání. „Zabiják byl odhalen a přesně zjištěn, bylo po něm vyhlášeno mezinárodní pátrání. Zjišťuje se, kdo si zločin objednal,“ řekl. 

Obhájce pozůstalých Roman Karpinskij má ale jiné informace: "Základní vyšetřovací verze říká, že ji zavraždil terorista Alchazur Bašájev, zabitý při zvláštní operaci loni na podzim v Čečensku. 

V Rusku se vraždí aktivisté

Estěmirovová shromažďovala důkazy o porušování lidských práv v Čečensku od počátku druhé rusko-čečenské války v roce 1999. Spolupracovala také s investigativní novinářkou Annou Politkovskou, další kritičkou války Ruska proti separatistům na Kavkaze. Ta byla zastřelena ve svém domě v Moskvě v roce 2006. Její vražda nebyla dosud objasněna. Dalším spolupracovníkem Estěmirovové byl Stanislav Markelov, prominentní právník a odpůrce porušování lidských práv v Čečensku. Také on byl zastřelen, útočníci si na něj v lednu počíhali na moskevské ulici.

Natalja Estěmirovová
Zdroj: ČT24