Na jižní Čínu udeřil tajfun Konson

Manila - Východní Asii bičuje silný vítr a hustý déšť, oblast dnes večer místního času zasáhl tajfun Conson. V Japonsku musí desítky tisíc lidí opustit svoje domovy, Číně hrozí nejhorší záplavy za několik let. V úterý tajfun na Filipínách zabil 37 lidí. Meteorologové sice snížili jeho hodnotu na tropickou bouři, nad pevninou ale znovu nabral na síle. Na úder ničivého živlu se také připravuje Vietnam

Místní vláda v provincii Chaj-nan se na příchod tajfunu důkladně připravovala. Stáhla z moří 24 tisíc rybářských lodí a zastavila veškerou lodní přepravu.

V oblasti hrozí záplavy. Hladina řeky Jang-c'-ťiang je velmi vysoko, situaci ještě zhoršují vytrvalé deště. List China Daily napsal, že přidá-li se k už tak obtížné situaci tajfun Konson, pak „není prostor pro žádný optimismus“.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Zatímco Konson míří z Číny směrem k Vietnamu, z větrné smrště se vzpamatovávají na Filipínách. Tady zemřelo 37 lidí. Devět rybářů zahynulo poté, co jejich zakotvené lodě rozdrtil uvolněný ropný tanker, dalších pět se utopilo na volném moři. Pohřešuje se 48 lidí.

Tajfun připravil na Filipínách 8 000 lidí o domov. Podařilo se už ale obnovit dodávky elektřiny, znovu funguje i doprava. Nově zvolený filipínský prezident dnes kritizoval meteorology, kteří podle něj včas nevarovali vládu, že živel zasáhne i hlavní město.

Devět rybářů zahynulo poté, co jejich zakotvené lodě rozdrtil uvolněný ropný tanker.
Zdroj: BULLIT MARQUEZ/AP Photo
Vydáno pod