Wilders chystá nadnárodní protiislámskou alianci

Haag – Kontroverzní nizozemský politik a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders, který vzbuzuje v Evropě rozporuplné reakce kvůli vyhraněnému názoru vůči islámu, se agentuře AP svěřil se svým záměrem vybudovat mezinárodní alianci pro zákaz přistěhovalectví z muslimských zemí. Jeden z nejznámějších kritiků islámu zaznamenal v červnových parlamentních volbách nečekaný úspěch, kdy pro svou stranu získal 24 mandátů a třetí místo. Nizozemsko přitom patří k zemím s nejvyšším podílem arabských přistěhovalců díky příznivé imigrační politice.

Nizozemská mediální superstar rozděluje domácí obyvatelstvo na tábor obdivovatelů a kritiků. Pro jedny je novodobým sociálním inženýrem s fašistickými sklony, jiní v jeho politice spatřují logické vyústění příliš benevolentní politiky i „globálně otevřené společnosti“ v Nizozemsku. Sám Wilders varuje Evropany před přílivem muslimů, jejichž víra údajně otevřeně podněcuje k nenávisti. Za svůj dokumentární film Fitna (Rozvrat), ve kterém Wilders mimo jiné označuje některé pasáže z koránu za inspirační zdroj terorismu, byl dokonce souzen. Nyní chystá nadnárodní hnutí, ve kterém počítá s brzkým rozšířením do Spojených států, Kanady, Británie, Francie a Německa.

„Poselství 'zastavte islám, braňte svobodu' není důležité jen pro Nizozemsko, ale pro celý svobodný západní svět,“ řekl Wilders. Svou mezinárodní alianci chce nizozemský poslanec na politickém spektru postavit mezi tradiční konzervativní strany a krajní pravici. V Británii je například podle něj „obrovská mezera“ mezi vládnoucími konzervativci a ultrapravicovými nacionalisty.

„Boj za svobodu a proti islamizaci je celosvětovým jevem a problémem, který je třeba řešit,“ řekl Wilders AP. Jeho nová mezinárodní organizace se má jmenovat Wildersovo mezinárodní sdružení za svobodu. Wilders se chystá během příštích měsíců zorganizovat přednáškové turné v pěti státech, kde chce pro svou alianci získat příznivce.

Jedním z cílů nového uskupení je postavit přistěhovalectví z muslimských zemí na Západ mimo zákon a zakázat islámské právo šaría. Wilders doufá, že protiislámské společenství vybuduje zdola natolik pevně, aby mohl získat vliv i v parlamentech, jak napsal na svých internetových stránkách.

Prominentní mluvčí nizozemských muslimů Ayhan Tonca v reakci vyjádřil obavy nad Wildersovým plánem, který prý padne na úrodnou půdu v mnoha částech Evropy, kde antiislámské nálady po mnoho let gradovaly. „Jak se vyvíjí špatně situace kolem ekonomiky, mnoho lidí si potřebuje najít obětního beránka,“ prohlásil Tonca.

Předseda nizozemské protiimigrantské Strany pro svobodu, kritik politiky multikulturalismu, požaduje omezení vlivu Evropské unie a odmítá vstup Turecka do unie, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi. Otevřeně útočí na islám a varuje před jeho fundamentalismem a nedemokratickým principům. Jeho snímek Fitna je kompilátem nejrůznějších záběrů násilné činnosti islamistů a výtažků z dokumentů o muslimské problematice.