BP: Testy nového krytu jdou dobře, ropa neuniká

Mexický záliv - Společnost BP je prozatím spokojená s prvními výsledky testu nového krytu nad poškozeným ropným vrtem v Mexickém zálivu. Viceprezident firmy po prvních 17 hodinách tlakových zkoušek uvedl, že tlak v zařízení je v pořádku a že pod mořským dnem podle všeho nedochází k dalším únikům ropy. Nový kryt, který má zachytávat ropu, BP nainstalovala na vrt v pondělí.

Do Mexického zálivu přestala včera proudit ropa z poškozeného vrtu. Společnosti BP se podařilo zavřít záchytný kryt na potrubí. Podmořské záběry tak poprvé od dubnové havárie neukazují silný proud tmavé tekutiny. Cary Leahey, odborník na ropný průmysl, říká: „Je to dobrá zpráva pro všechny. BP ukázala, že má potřebnou technologii. Je to vítězství pro americkou vládu a obyvatele, protože se podařilo zastavit hlavní zdroj znečištění.“ Prezident Obama to přivítal a akcie BP šly na světových burzách opět nahoru.

Sama firma BP je v hodnocení situace zdrženlivá. „Doufám, že lidi žijící při Mexickém zálivu to povzbudilo,“ prohlásil viceprezident BP Kent Wells. „Musíme být ale ostražití. Důležité je, co ukáže test. Možná budeme muset vrt zase otevřít.“

Jak dlouho unikala ropa do moře?

85 dní, 16 hodin a 25 minut

Kolik ropy uniklo podle odhadů?

356 až 696 milionů litrů ropy

Technici BP teď pozorují, jestli zavřené potrubí zůstává neporušené. Tlakový test bude trvat do soboty. Potom technici ventily opět otevřou, budou dál odčerpávat ropu do tankerů na hladině a vyhodnotí seizmické údaje. Pokud to všechno potrubí vydrží, ventily krytu znovu utáhnou.

První výsledky tlakové zkoušky nového krytu nad poškozeným vrtem v Mexickém zálivu ukazují, že ropa nikudy neuniká a tlak v krytu roste. Pokud by se tlak snížil, znamenalo by to, že zvon zřejmě netěsní a někde se objevila nějaká trhlina, kudy opět ropa uniká.

Pokud tlaková zkouška proběhne bez komplikací, chce BP připojit ke zvonu trubici, která by veškerou ropu unikající z havarovaného vrtu odsávala do tankerů na hladině.

BP údajně usilovala o propuštění atentátníka z Lockerbie

Britští těžaři zatím čelí dalšímu politickému tlaku americké vlády. Výbor kongresu odsouhlasil opatření, která firmě zakážou těžbu u pobřeží na příštích 7 let. A ministerstvo zahraničí prověřuje obvinění, že BP lobbovala za propuštění libyjského atentátníka, odsouzeného za útok na letadlo nad skotským Lockerbie. Usilovala totiž o kontrakt s Libyí na těžbu ropy za stovky milionů dolarů.