Chávez hledá pravdu o svém velkém vzoru

Caracas – Ve Venezuele byly exhumovány ostatky národního hrdiny boje za nezávislost z 19. století Simona Bolívara. Testy, které nařídil provést venezuelský prezident Hugo Chávez, by měly prokázat příčinu Bolívarovy smrti. Pozorovatelé se ale obávají, že celá záležitost může přispět k další eskalaci napětí v regionu. Simona Bolívara uctívají coby osvoboditele od španělské koloniální nadvlády v mnoha zemích Latinské Ameriky. Největší pocty mu ale tradičně prokazují v jeho rodné Venezuele. Vyzvedávání jeho ostatků z Národního panteonu v Caracasu to jen potvrdilo.

Prezident Chávez je přesvědčen, že jeho velký vzor nezemřel před 180 lety na tuberkulózu, jak se běžně uvádí, ale byl úkladně zavražděn nepřáteli v Kolumbii. A věří, že analýza vzorků DNA ze zubů, vlasů i zbytků oděvu to prokáže. Někteří analytici se proto obávají, že celá věc může ještě zhoršit už tak napjaté vztahy mezi oběma sousedy.

Venezuelský prezident Hugo Chávez:

„Kolumbijská vláda nemá jediný důkaz a obviňuje mně, že posílám miliony dolarů povstalcům, že jim dávám zbraně a že tu nechávám vycvičit kolumbijské teroristy. Pokud s tím nepřestanou, ukončím s nimi diplomatické vztahy.“

Chávez zároveň vyzval čerstvě zvoleného kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, aby se distancoval od politiky svého předchůdce Álvara Uribeho. Na Santosovu inauguraci do Bogoty prý ale za tři týdny nepojede, neboť se obává o svůj život.

Opozice označila otevření hrobu za směšnou show. Chávez to ale myslí vážně, ostatky osvoboditele od Španělů jsou prý v perfektním stavu, od zubů až po košili a boty. Zkoumá je přes padesát expertů – patologové i kriminální vyšetřovatelé.

Vydáno pod