Varšavské EuroPride se zúčastnily tisíce gayů a lesbiček

Varšava - Asi 8000 gayů, leseb a jejich příznivců dnes podle předběžných údajů vyrazilo ulicemi Varšavy na pochod EuroPride. Ten se vůbec poprvé konal v postkomunistické zemi. Na začátku akce se na její účastníky snažili zaútočit krajně pravicoví radikálové a lidé s protichůdnými názory, kteří házeli vajíčka nebo lahve naplněné vodou a křičeli hesla jako „teplouši“ a protestovali proti „Sodomě a Gomoře“. Osm z nich policisté zatkli.

Polským hlavním městem projely nákladní vozy ozdobené nafukovacími balonky a duhovými vlajkami symbolizujícími hnutí za práva sexuálních menšin. Hrála na nich hudba a lidé tančili i přes to, že teplota ve stínu se dnes ve Varšavě vyšplhala na 35 stupňů.

Na EuroPride kromě gayů a leseb a jejich sympatizantů z Polska přijeli také Němci, Švédové, Briti nebo Kanaďani. Mnozí z nich nesli transparenty s nápisem „Žádáme zákon o registrovaném partnerství“. Postavení svazků osob stejného pohlaví polské právo nijak neupravuje, homosexuálové tak nemohou společně žádat o půjčku, při nemoci nemají právo na informace o zdravotním stavu svého partnera a v případě jeho úmrtí po něm nemohou dědit ze zákona.

Konzervativci a pravice s rozšířením práv nesouhlasí

Už dnes dopoledne ve Varšavě proti konání EuroPride protestovaly stovky přívrženců krajní pravice a vyznavačů tradičních křesťanských hodnot. „Říkáme Ne barbarství,“ prohlásil na jednom ze shromáždění Artur Górski, poslanec pravicově-populistického hnutí Právo a spravedlnost, které je největší polskou opoziční stranou.

S tím, že se ve Varšavě EuroPride koná, nesouhlasil například demonstrant Stanislaw Wawrzyniak: „Homosexuálové usilují o adopci dětí nebo o to, aby jejich svazky byly postaveny na roveň manželství. Manželství je však výhradně svazkem muže a ženy a to je třeba bránit.“

Homosexuálové brojí proti Vatikánu

Jiní lidé ale se silným vlivem katolické církve v Polsku nesouhlasí. „Polsko je kolonií Vatikánu,“ stálo na transparentu, jenž nesl Mieczyslaw Skowroński z jednoho levicového politického uskupení. Příslušníci sexuálních menšin jsou prý v jeho zemi diskriminovaní, za což podle něho nese vinu katolická církev. K té se hlásí skoro 90 procent Poláků.

V jiných evropských městech, kde se EuroPride konala v minulosti, byla tato akce pro místní politiky příležitostí, aby ukázali svůj liberální vztah k sexuálním menšinám. Předloni se pochodu ve Stockholmu zúčastnili zástupci téměř všech stran zastoupených ve švédském parlamentu, loni v Curychu pochod zahajovala starostka Corine Mauchová, která se již dříve veřejně označila za lesbu. Ve Varšavě s homosexuály na vozech jeli levicoví politici; primátorka města Hanna Gronkiewiczová-Waltzová z Občanské platformy premiéra Donalda Tuska je prý na dovolené.

Přehlídka rovnosti
Zdroj: ČT24
Vydáno pod