Sunnitské milice se v Bagdádu staly terčem atentátu

Bagdád – Při útoku sebevražedného atentátníka v Bagdádu zemřelo 43 lidí a 40 bylo zraněno. Atentátník mířil na příslušníky sunnitských milicí. Napadl je v západní části města, k útoku si vybral chvíli, kdy milicionáři čekali před armádní základnou v Radvaníji na výplatu žoldů. Vmísil se mezi čekající sunnity a odpálil nálože. „Vojáci se pokusili zastavit jednoho muže, který se k nám začal přibližovat, ale ten se v tu chvíli odpálil,“ popsal atentát jeden ze zraněných.

Mezi mrtvými jsou především milicionáři, mezi raněnými i vojáci. Bilanci
potvrdilo také irácké ministerstvo obrany. Radvaníja leží na severozápadním okraji irácké metropole a v minulosti zde byla základna irácké al-Káidy.

Sunnitské milice pomohly v roce 2007 americké armádě vytlačit iráckou al-Káidu z centra Iráku a z Bagdádu, protože nesouhlasily s jejími metodami. Teroristé útočili nejen na zahraniční a domácí vojsko, ale také na civilisty, mezi nimiž bylo velké množství obětí. Dnes al-Káida zůstává jen v severních oblastech Iráku, v okolí Mosulu. Vyhledává ale milicionáře a ze msty na ně útočí.

Násilností v Iráku sice od roku 2007 ubylo, ale neskončily zcela. Situaci komplikuje nejistá politická situace, protože Irák nemá od březnových voleb novou vládu. Přitom se americká armáda stahuje do pozadí a stále víc bezpečnostních úkolů přenechává Iráčanům. Do září se její stav sníží z nynějších asi 80 tisíc vojáků na 50 tisíc. Do konce příštího roku se pak mají stáhnout všechny zbývající jednotky.