Reality show Mladý imám - místo milionové výhry pouť do Mekky

Kuala Lumpur – V převážně muslimské Malajsii si obrovskou popularitu vydobyla televizní soutěž Mladý imám. V reality show má zvítězit nejlepší z desítky mladíků, který se nejvíce hodí na muslimského duchovního. Soutěží se v několika disciplínách včetně recitace koránu. Za měsíc, po který se vysílá, si pořad získal mezi malajsijskými diváky miliony fanoušků. I přes námitky, že soutěživost a náboženství nejdou dohromady.

„Pokud někdo bude říkat, že je na tom něco špatného, pak s tím nesouhlasím. Tenhle pořad může objevit opravdový talent, opravdového náboženského vůdce,“ domnívá se například imám z jedné z kualalumpurských mešit.

Soutěžní studio vzniklo přímo u mešity v malajském hlavním městě Kuala Lumpur. Desítka soutěžících v něm odděleně od okolního světa stráví skoro tři měsíce. Jedním z prvních úkolů bylo omývání nebožtíků a jejich příprava na pohřeb. Po skončení obřadu se prý někteří soutěžící neubránili slzám. Na seznamu úkolů nechybí ani recitování z koránu nebo kázání v mešitě.

Mladého imáma hledá v Malajsii reality show (zdroj: ČT24)

„Dává všem příležitost poučit se z tradičních hodnot. Zároveň ukazuje mladým lidem, že studium islámu z vás může udělat vzdělaného imáma,“ tvrdí o pořadu absolvent islámských studií Muhammad Azhar bin Ghazálí, který se do reality show přihlásil. Kritikům ale vadí, že pořad mísí dohromady komerci a islám. „Jejich cílem je vyhrát. To znamená, že se víra a náboženství stávají soutěží. Jak se víra může stát soutěží?“ namítá jeden z obyvatel Kuala Lumpuru.

Fanoušky soutěž sbírá i na Facebooku, a dokonce se vysílá i v několika nemuslimských zemích. Poslední, kdo zůstane ve hře, nevyhraje luxusní dům nebo auto. Odměnou bude stipendium na prestižní saúdskoarabské univerzitě v Medíně, zaplacená pouť do Mekky a jmenování imámem v mešitě v Kuala Lumpuru.

Vydáno pod