Obří stůl hostil na dálnici miliony lidí

Mnichov – Dva miliony lidí totálně zablokovaly německou dálnici A40. Nešlo o protest či dopravní kolaps, ale o obří slavnost. Auta mezi Duisburgem a Dortmundem musela ustoupit kultuře. Pro Porúří to byla vrcholná akce projektu Evropská kulturní metropole roku 2010. Provoz se obnoví až úderem pondělní páté hodiny ranní. Dálnice místo běžného pohledu nabízí možnost usednout k šedesátimetrovému stolu.

„Jezdím dálnicí A40 každý den už 35 let. Každý den něco přes hodinu, takže jsem tu strávil dobrý rok svého života,“ vysvětluje důvod výběru svého místa pro oslavu Werner Lindemann. Werner oslavil pětapadesátiny v místě, kudy se denně prohání v průměru s dalšími 160 tisíci motoristy.

Tři stoly po 25 eurech pronajal oslavenec už v lednu. I tak k nim všichni pozvaní nedorazili. „Naším cílem bylo dát dohromady lidi z Porúří. Můžou tancovat, zpívat, hrát divadlo, přinést jídlo, cokoli. Vytváříme největší pouliční divadlo světa s našimi obyvateli v hlavní roli. Logisticky samozřejmě náročný špás, ale doufáme, že to regionu udělá reklamu,“ dodává ředitel Ruhr Fritz Pleitgen.

Reportáž Evy Pláníčkové (zdroj: ČT24)