Desítky mrtvých při srážce vlaků ve východní Indii

Dillí - Nejméně 61 lidí zahynulo a 165 bylo zraněno dnes brzy ráno při srážce dvou vlaků ve východní Indii ve státě Bangla. Příčinou nehody, která je již druhým vlakovým neštěstím za poslední tři měsíce, byla podle indických úřadů nedbalost. Na místě probíhají záchranné práce, od počátku se do nich zapojili i obyvatelé z blízkého okolí. Tragédie se stala ve stanici Sainthia asi 200 kilometrů severně od Kalkaty. Rychlík zde v plné rychlosti narazil do stojícího osobního vlaku plného pasažérů. Při srážce byly zdemolovány dva osobní vagony a jeden zavazadlový vůz. Zbyla z nich jen změť pokrouceného kovu.

Náraz byl dokonce tak silný, že utrhl střechu jednoho z vagonů, a ta vylétla do vzduchu. Dopadla pak až za koleje. V poničených vagónech jeli cestující s nejlevnějšími jízdenkami. Tyto vozy bývají většinou kapacitně zcela vytížené.

Během tří měsíců je to již druhá vážná nehoda ve státě Bangla. Na konci května si tu srážka dvou vlaků vyžádala 145 lidských životů. Příčinou neštěstí byla tehdy podle vyšetřovatelů sabotáž povstaleckých maoistů. Mluvčí maoistů to však popřel. U dnešní nehody vyšetřovatelé teroristický útok vyloučili.

Dopravní nehody jsou v Indii relativně běžné, na vině je především špatná údržba tratí, přeplněné vagony nebo sabotáže. Železnice hraje v Indii klíčovou roli v dopravě, po celé zemi je víc než 63 tisíc kilometrů kolejí. Denně převeze víc než 18 milionů cestujících.