Ve Vídni se bojuje proti AIDS - na konferenci i v ulicích

Vídeň - Jak už je zvykem, stala se i letos Vídeň místem setkání známých tváří showbyznysu i světové politiky, které tu společně v sobotu odstartovaly charitativní ples na podporu boje proti AIDS. Dnes začala v rakouské metropoli mezinárodní konference o této zákeřné chorobě. Jejím hlavním cílem je upozornit na diskriminaci nakažených a přispět k jejímu odstranění. Kongresu AIDS 2010 se účastní na 20 tisíc lékařů, vědců, zástupců neziskových organizací či politiků ze 185 zemí. Hlavním bodem dneška je vystoupení amerického exprezidenta Billa Clintona nebo počítačového magnáta Billa Gatese.

Do boje proti AIDS se zapojila i norská korunní princezna Mette-Marit. „Jsme tu, protože 40 procent nakažených jsou mladí lidé mladší 24 let,“ řekla norská korunní princezna. Podle ní je potřeba, aby se do vedení boje proti AIDS zapojila „nová generace“.

Konference se soustředí na dodržování lidských práv pacientů s virem HIV a nemocí AIDS. Právě jejich porušování představuje podle zástupců organizací pro boj s AIDS překážku ve snaze zabránit šíření této choroby a zvládnout ji. Podle odborníků je nutné v mnoha zemích změnit legislativu a přestat kriminalizovat homosexualitu, prostituci či přenos nemoci.

Konferenci doprovodí v týdnu mnoho akcí, do Vídně přijela i řada osobností showbyznysu - například herečka Whoopi Goldbergová nebo zpěvačka Suzanne Vega. Těsně před koncem konference se pak v zahradách zámku Belveder pokusí líbající se páry seřadit do tvaru červené stužky, která se stala symbolem boje proti AIDS. Definitivní tečku za programem udělá koncert zpěvačky Annie Lennoxové.

Letošní ročník charitativního plesu Life Ball byl už osmnáctý, poprvé se ale letos nastěhoval do budovy spolkového sněmu. VIP vstupenka na gala večeři a všechny následující akce stála od 1700 do 2500 eur - tedy přes šedesát tisíc korun.

  • Vídeňská konference AIDS 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1808/180756.jpg
  • Vídeň hostí konferenci o boji proti AIDS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1808/180757.jpg