U poškozeného vrtu údajně prosakuje ropa a metan

Washington - Nedaleko poškozeného vrtu v Mexickém zálivu prosakuje z mořského dna ropa a zřejmě i metan. To může znamenat problémy s těsnicím krytem, který na vrt nasadila společnost BP. Ta chtěla vrt nechat utěsněný až do definitivního zabetonování v srpnu. Kvůli únikům z mořského dna teď americká vláda požaduje plán, jak ropu zase čerpat do tankerů na hladině. Na netěsnost upozornil americký vládní zmocněnec pro dohled nad ropnou havárií v Mexickém zálivu Thad Allen, mluvčí společnosti BP ale prohlásil, že o žádné trhlině nemá informace. Představitel americké vlády pověřený dohledem nad zvládáním ekologické katastrofy společnosti BP povolil, aby nechala zničený vrt uzavřený ještě 24 hodin.

Allen v dopise podle americké televizní stanice CNN napsal, že možnou trhlinu odhalily testy. Vyzval BP, aby záležitost prošetřila a sdělila americké vládě bezodkladně podrobnosti. Pokud se informace o trhlině potvrdí, měla by podle Allena BP krycí ventil otevřít a poruchu odstranit, aniž by vrt poškodila.

Mluvčí BP Mark Salt nicméně oznámil, že o žádné netěsnosti nemá informace. Allenův dopis podle něj neuvádí o údajné trhlině žádné detaily, nezmiňuje se o její velikosti ani poloze.

Vláda USA a vedení BP mají rozdílné názory na další postup. Vládní zmocněnci chtějí poškozený vrt znovu otevřít, protože se obávají, že tlak vzniklý utěsněním může způsobit ještě větší škody. Dosavadní měření totiž ukazují, že tlak se po utěsnění sice zvýšil, ale nikoli na očekávané hodnoty, což může naznačovat, že ropa někde uniká. Vznik nového otvoru v poškozeném vrtu by katastrofu jen zhoršil.

BP těsnicí kryt otevřít nechce. Nelíbí se jí prý představa, že po úlevě vyvolané překrytím vývěru by ropa přinejmenším další tři dny znovu proudila volně do moře, než by se podařilo připojit trubice pro její odčerpávání do čtyř tankerů na hladině. Allen dnes ale prohlásil, že chce, aby možnost odčerpávání suroviny byla připravena v záloze. „Musíme být schopni kdykoli se vrátit k odčerpávání ropy na hladině, dokud nebude dokončen odlehčovací vrt, který tento vrt definitivně uzavře,“ řekl.

Pokud by nakonec kryt musel být otevřen, chce BP dát dostatečně jasně najevo, že se tak stalo pokyn vlády. Firma se tak vyhne kritice za další znečišťování moře.