Latinskou Ameriku sužují mrazy, Rusko naopak trápí vedra

Buenos Aires – Část jihoamerického kontinentu zasáhla vlna velmi chladného počasí. Mrtvé hlásí Paraguay, Uruguay, Bolívie i Argentina. Ve střední Argentině teploty klesly na minus 14 stupňů Celsia, na severu země k nule. Může za to ledový vzduch z Antarktidy. Většinu z devíti argentinských obětí tvoří bezdomovci z metropole Buenos Aires, kteří zemřeli na podchlazení. Nízké teploty sužují i Chile, jižní Brazílii a východní Peru.

Nejnižší teploty až minus 14 stupňů Celsia byly zaznamenány v argentinské Patagonii a ve střední části země, na severu se teploty pohybují mezi nulou až třemi stupni Celsia. Bolivijské ministerstvo školství kvůli zimě zrušilo až do 21. července vyučování.

S opačnými problémy se potýká Rusko. Vlna nebývalých veder tu trvá už pátý týden a změna podle meteorologů není na obzoru až do začátku srpna, přinejmenším pokud jde o Moskvu. V řadě regionů padají historické teplotní rekordy bez ohledu na to, zda se za počátek systematického sledování počasí v Rusku považuje rok 1722 podle dekretu cara Petra Velkého či 1849 jako datum zřízení petrohradské observatoře.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

V Moskvě panuje mimořádné teplo už od poloviny června. Na příští víkend předpověď varuje před čtyřicítkami. Sobotní žár dokonce vyřadil na tři hodiny z provozu jednu z linek metra, kde se zkroutily koleje. Na jiné lince podzemky zemřeli dva muži na infarkt, vyvolaný nejspíše horkem v podzemí. Lékařskou pomoc musely vyhledat desítky dalších pasažérů.