Tři soutěsky se chystají na přívaly vody

Peking - Nepřetržité deště v Číně působí problémy po celé zemi. Od začátku léta tam v důsledku lijáků, záplav a sesuvů půdy zemřelo už na šest stovek lidí, po dalších dvou stovkách nezvěstných se pátrá. Přes dvě desítky mrtvých hlásila o víkendu provincie S'-čchuan, kde bylo nuceno opustit domovy 600 tisíc lidí. Po nejnovějších 20 nezvěstných pátrají záchranáři v provincii Šan-si.

Úřady jsou v pohotovosti po celé délce řeky Jang-c'-ťiang. Na přívaly vody se připravuje i obří přehrada Tři soutěsky, která zaznamenává nejvyšší úroveň vody od svého uvedení do provozu v roce 2006. Přehradu upouštějí, aby udělali místo přívalové vlně, která by podle předpovědí měla přijít tento týden. Průtok vody bude kolem 70 tisíc krychlových metrů za sekundu, což je víc než při ničivých záplavách v letech 1954 a 1998. V roce 1998 záplavy zabily čtyři tisíce lidí a 18 milionů dalších muselo před vodou utéct. Období záplav by ale letos mělo být kratší.

Přehrada Tři soutěsky se připravuje na velkou vodu (zdroj: ČT24)

Výstavba přehrady na řece Jang-c'-ťiang dostala od vlády zelenou v roce 1992, proti se postavili místní obyvatelé i ekologové. Odstěhovat se kvůli stavbě musel více než milion lidí, další zřejmě budou ještě následovat kvůli sesuvům půdy v okolí. Vláda ale neustoupila a v roce 2006 přehradu dokončila. Argumentovala jednak největší elektrárnou na světě a právě lepším zvládáním povodňových stavů.

Vydáno pod