Nečas jednal s Radičovou o ekonomice a regionální spolupráci

Bratislava - Slovensko je pro Českou republiku nejbližší přítel a soused. Po setkání se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou to v Bratislavě řekl premiér Petr Nečas. Jeho první zahraniční cestou na Slovensko pokračuje kontakt nových vlád obou zemí, který odstartoval minulý týden slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda v Praze. Šéf slovenské diplomacie byl minulý týden prvním zahraničním hostem Nečase a českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Nečas dnes pozval Radičovou na návštěvu do Prahy.

S Radičovou dnes Nečas probíral otázky zodpovědného hospodaření, energetické bezpečnosti i regionální spolupráce v rámci visegrádské skupiny. Oba politici zdůraznili dobré vzájemné vztahy obou zemí, které Radičová popsala slovy „důvěra, přátelství, spolupráce“. Nečas po setkání s Radičovou vyjádřil také pochopení pro postoj Bratislavy k některým krokům Maďarska. Nestabilita podle premiérů regionu neprospívá.

Za nesmírně užitečnou Nečas označil výměnu zkušeností mezi ČR a Slovenskem z provádění reforem v oblasti veřejných financí, sociálního systému či zdravotnictví. „Já vždycky říkám, proč znovu vynalézat kolo. Když se někomu něco osvědčí, tak je dobré to použít, a naopak, když se něco ukáže jako slepá ulička, proč tu chybu opakovat,“ vysvětlil.

Obě země jsou si podle něj z ekonomického, sociálního i politického hlediska velmi podobné, a tak bude vzájemná výměna zkušeností velice užitečná. Každá však půjde svou cestou se svými prioritami. S Nečasem jeho slovenská kolegyně podle svých slov diskutovala také o „budoucnosti z hlediska možného připravovaného vstupu České republiky do eurozóny“.

Petr Nečas:

„Prostor pro spolupráci je tady obrovský a my jsme přesvědčeni, že bude naplněn velmi aktivní politikou obou našich vlád.“

Nečas poznamenal, že letos se v obou zemích podařilo sladit politické cykly, a tak v Praze i v Bratislavě nyní nesou vládní odpovědnost politici s podobnými programovými prioritami a čelí podobným problémům, především ve snaze konsolidovat veřejné finance a uskutečnit nutné reformy. Podle českého premiéra mají Praha i Bratislava společný názor a zájem na tom, aby pravidla týkající se rozpočtové odpovědnosti byla z hlediska evropských norem skutečně vymahatelná.

Oba politici se dotkli také problematiky energetické bezpečnosti, když hovořili na straně jedné o nynější závislosti středoevropských zemí na dodávkách energetických surovin z Ruské federace a na straně druhé o rozvoji jaderné energetiky. Slovensko nedávno vyjádřilo zájem o českou účast při modernizaci jaderných elektráren Jaslovské Bohunice a Mochovce.

Radičová informovala Nečase o výsledcích jednání na půdě Evropské unie a o slovenské deklaraci v souvislosti s uskutečňováním evropského strategického mechanismu, který by měl zabránit dopadům finančních krizí v zemích EU. „Poprosila jsem pana premiéra o pochopení, že má úplně první (zahraniční) cesta vedla do Bruselu,“ poznamenala slovenská premiérka. Minulý týden v sídle EU jednala o záchranném fondu eurozóny a o finanční pomoci Řecku, které se na Slovensku setkávaly s výhradami.

Nečas přijel do Bratislavy autem

Nečas dnes do Bratislavy nepřiletěl vládním speciálem, ale přijel autem. Novinářům vysvětlil, že jedním z důvodů byla snaha šetřit, druhým prostý fakt, že z Moravy, kde byl ještě ráno, je to do Bratislavy autem blíže než na letiště do Prahy.

Petr Nečas:

„Jakýkoliv náznak politické nestability, respektive politického napětí, mezi dvěma členskými zeměmi EU v tomto středoevropském regionu za stavu stávající globální ekonomické krize se může velmi snadno nepříznivě odrazit i v ekonomické oblasti.“

Praha má „velkou míru pochopení“ pro postoj Bratislavy ve sporu s Maďarskem o dvojím občanství, řekl po dnešní schůzce Nečas. Jednostranné kroky Maďarska podle něj nejen, že neprospívají vztahům mezi zeměmi v regionu, ale napětí mezi nimi se za stávající hospodářské krize může rychle promítnout i do ekonomické oblasti. Podle Radičové je slovenské stanovisko ve sporu s Budapeští neměnné. „Postup maďarské vlády a pana premiéra (Viktora) Orbána považujeme za nestandardní,“ podotkla slovenská premiérka.

Odpoledne se Nečas sejde se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem. Společně s Radičovou v úterý český premiér odjíždí do Budapešti na jednání předsedů vlád tzv. visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko), jejíhož předsednictví se Slovensko ujme v polovině roku.

  • Český premiér Petr Nečas na brífinku po jednání s Ivetou Radičovou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1809/180814.jpg
  • Slovenská premiérka Iveta Radičová na brífinku po jednání s Petrem Nečasem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1809/180815.jpg