Súdán podle Amnesty International tvrdě potlačuje opozici

Chartúm - Amnesty International upozorňuje, že súdánské bezpečnostní složky terorizují odpůrce tamního režimu. Ze zprávy organizace vyplývá, že každému, kdo projeví odlišný názor, hrozí zatčení, bití a mučení. Podle AI mají příslušníci tajné policie při pronásledování a zastrašování nepohodlných osob prakticky volné ruce. Někteří pozorovatelé tvrdí, že vláda stupňuje tlak na opoziční politiky a novináře kvůli nadcházejícímu referendu o odtržení jižního Súdánu.

Podle AI vládne v Súdánu atmosféra strachu. Zpráva zmiňuje například súdánského doktora zatčeného poté, co na internet umístil článek, ve kterém kritizoval vládu. Při výsleších jej vyšetřovatelé údajně bili elektrickým kabelem a opakovaně kopali do břicha. Po propuštění mu bylo několikrát telefonicky vyhrožováno smrtí. Svědek se kvůli nátlaku nakonec rozhodl ze země uprchnout.

Zpráva byla zveřejněna necelý týden poté, co Mezinárodní trestní soud připojil k obžalobě súdánského prezidenta Umara Bašíra, na něhož je vydán zatykač v souvislosti s násilnostmi v západosúdánském Dárfúru, také zločin genocidy. Bašír veškerá obvinění popírá a označuje je za spiknutí Západu.

Zemi příští rok čeká důležité referendum o odtržení poloautonomního jižního Súdánu od zbytku státu. Súdánská vláda nechala v minulých týdnech zavřít několik novinových redakcí a pozatýkat některé opoziční aktivisty a novináře. Podle pozorovatelů tak stupňuje tlak před nadcházejícím referendem.

Súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír na volebním billboardu
Zdroj: ČT24