Americké tajné služby se vymykají kontrole

Washington – Aktivity amerických tajných služeb se po útocích z 11. září 2001 tak rozrostly a jsou tak utajené, že se vymykají kontrole. Dnes už nikdo neví, kolik vše stojí ani kolik lidí to zaměstnává. To je závěr zprávy deníku Washington Post, na níž jeho reportéři pracovali dva roky. Zpráva Top Secret America uvádí, že protiteroristické aktivity, které nemají řádně provázanou organizaci ani dozor, se stávají čtvrtou mocenskou základnou státu - po Bílém domě, Kongresu a Ústavním soudu.

„Systém, který měl původně chránit Ameriku, se stal po devíti letech neuvěřitelně přebujelý. Nevíme, jestli svůj cíl ještě dokáže plnit,“ tvrdí reportéři deníku The Washington Post Dana Priest a William M. Arkin. Po dvou letech pátrání reportéři zjistili, že nejvyšší bezpečnostní prověrku má už 854 000 lidí, nikdo ale přesně neví, na kolika projektech pracují. Od 11. září vzniklo ve Spojených státech 263 nových organizací, které mají zastavit teroristy. Rozpočet na národní bezpečnost stoupl víc než dvacetkrát.

Ještě před vydáním dnešní informace Bílý dům oznámil, že vláda Baracka Obamy si je těchto problémů vědoma a snaží se najít řešení. Ministr obrany Robert Gates podle washingtonského deníku nemá pocit, že by vládní byrokracie nebo soukromé zpravodajské agentury narostly do takových rozměrů, že by bylo obtížné je zvládat. Připouští nicméně, že je občas obtížné získat přesnou informaci.

Špatná organizace a byrokracie

The Washington Post napsal, že jen v okolí hlavního města vyrostlo od září 2001 nebo je ve výstavbě 33 budov, v nichž působí rozvědka. Celková plocha jejich kanceláří se téměř rovná třem Pentagonům (sídlům ministerstva obrany) nebo 22 Kapitolům (sídlům parlamentu).

Agentury denně zpracovávají skoro dvě miliardy e-mailů a telefonátů. Údaje pak třídí nezávisle na sobě do 70 databází, které ale nejsou propojené. Tajné služby pak často nejsou schopné dát dohromady indicie, které vypátrají. Útočníka v letounu mířícího do Dallasu i atentátníka na newyorském Times Square zastavili na poslední chvíli obyčejní lidé. Střelce na základně Fort Hood nezastavil nikdo. Zemřelo 13 vojáků.

„Tajným službám chybí synchronizace. S růstem klesá jejich efektivita,“ míní bývalý generál John R. Vines. Podle analytiků by měla vzniknout ještě jedna organizace, která by všechny agentury zastřešila a dokázala zjednat pořádek. Jedna už přitom existuje, Kongres jí ale nedal potřebné pravomoci. Do hlubší reformy se ale zatím nikomu nechce. Dokládá to i čerstvé rozhodnutí Bílého domu nezveřejnit, jaké agentury se na národní bezpečnosti podílejí.