Tři vězni z Guantánama získali trvalý pobyt na Slovensku

Bratislava - Trojice bývalých vězňů z americké základny Guantánamo na Kubě dnes po takřka půl roce na Slovensku získala trvalý pobyt. Informovalo o tom slovenské ministerstvo vnitra, podle něhož byli muži zároveň převezeni do integračního zařízení ve Zvolenu. Úřad před červnovými parlamentními volbami čelil kritice nevládních organizací za to, že po transferu bývalých zajatců na Slovensko v druhé půlce ledna nebyly zveřejněny informace o jejich právním postavení. Muži nedávno drželi hladovku na protest s podmínkami v táboře, kde byli umístěni.

V integračním středisku migračního úřadu slovenského ministerstva vnitra by měli absolvovat půlroční integrační pobyt, řekla Ľudmila Staňová z komunikačního odboru kanceláře ministerstva. Podmínky mužů se tak zřejmě udělením trvalého pobytu i přemístěním do nového zařízení zlepší. Ze zákona vyplývá, že trvalý pobyt se poprvé uděluje na pět let a až po uplynutí této doby ho lze prodloužit natrvalo. Podle slovenských médií požádali o azyl před více než dvěma měsíci.

Muži údajně pocházejí z Egypta, Ázerbájdžánu a Tuniska. Kvůli nespokojenosti s podmínkami v táboře v Medveďově začali držet protestní hladovku. Stěžovali si především na život v izolaci a na nevhodnou stravu. Migrační úřad ministerstva vnitra to popřel. Muži hladovku na začátku července ukončili.