Rusko hodlá zdvojnásobit výdaje na nákup zbraní

Moskva/Farnborough - Rusko chce proti původním plánům téměř zdvojnásobit objem finančních prostředků, které v letech 2011-2020 uvolní na přezbrojení své armády. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na prvního náměstka ruského ministra obrany Vladimira Popovkina. Ten o programu modernizace výzbroje ruské armády hovořil s ruskými novináři na mezinárodní přehlídce letecké techniky v britském Farnborough.

„Jednáme s ministerstvem financí o konečné sumě a o termínech financování s ohledem na hospodářské možnosti státu,“ konstatoval Popovkin. „Zvýšení bude téměř dvojnásobné, jedná se o dvě desítky bilionů rublů (asi 12 bilionů korun).“

Státní program přezbrojení armády, kterým chce Moskva řešit neuspokojivou úroveň své výzbroje, podle dostupných informací dosud počítal s náklady kolem 13 bilionů rublů (téměř devět bilionů korun).

Modernizovat se bude hlavně letectvo 

Podle Popovkina chce armáda do období let 2015-16 modernizovat veškeré vojenské letectvo, chce mimo jiné nakoupit 20 letounů An-124 Ruslan a 60 dopravních letadel An-70. První exempláře nadzvukového stíhacího letounu páté generace, který se v ruských zbrojních závodech s obtížemi rodí už řadu let, má armáda v úmyslu získat do roku 2013. O tři roky později už má naplno běžet jejich sériová výroba.

Ze slov náměstka ministra vyplynulo, že Rusko oproti dosavadní praxi zvažuje i nákupy výzbroje v zahraničí či získání zahraničních licencí. Jedním z prvních takových projektů bude podle Popovkina nákup izraelské licence na výrobu bezpilotních letounů.