České řeky pustoší želvy, ochranáři bijí na poplach

Praha - České řeky a rybníky plundrují americké želvy. Jsou jich tisíce a vesměs mají podobný osud. Rodiče je koupili dětem, po čase želvy vyrostly a znelíbily se. Někteří lidé jim dali svobodu a ve volné přírodě tím způsobili závažný problém. „Během roku zlikvidují takřka veškerý život. Začnou hmyzem a obojživelníky. Sežerou vajíčka, pulce, troufnou si na ryby,“ říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přirody.

„Když vyroste, tak je to hodně kousavé zvíře, takže se nebojí prakticky ničeho,“ dodává Stýblo. Chovatelé už vypustili ohromné množství želv, jenom v Praze odhadují odborníci  populaci na tisíc kusů. „Rybáři je už běžně chytají na maso. Když chytají na žížalku nebo na rybičku, stane se, že místo ryby vytáhnou želvu,“ popisuje Stýblo.

Vypuštěné želvy se zatím v české přírodě nemnoží. Vajíčka sice nakladou, ale mají dlouhou inkubační dobu, takže se nestihnou vylíhnout mláďata. Želvy nádherné jsou velmi přizpůsobivé, pokud by se jim podařilo rozmnožit, přišla by pohroma. A není to jediný invazní druh. Do české přírody nepatří řádově stovky druhů jak zvířat tak rostlin.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Mezi takové živočichy patří třeba mývalové. Vypouštění nepůvodních druhů do přírody se takřka nedá uhlídat a dovoz nic nereguluje. „Evropská unie reguluje žírovky po společnou zemědělskou politiku. V této oblasti však právní nástroj zatím chybí,“ říká přírodovědec Jan Plesník. Cena za invazní druhy je přitom vysoká. Pohybuje se kolem 5 procent globálního HDP, což se rovná několika miliardám ročně.